Обявеният за международно издирване Ветко Арабаджиев е върнат в България, съобщи МВР. Спeциализираният съд реши той да остане в ареста.

Арабаджиев бе обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система  въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Специализираната прокуратура, за участие в организирана престъпна група, укриване на данъци в особено големи размери, данъчни престъпления и изпиране на имущество, придобито от престъпна дейност.

Заедно със съпругата му Маринела Арабаджиев бе задържан в градче край Барселона през март. За нея все още няма решение за екстрадиция. Предаването на 63-годишния мъж на българските власти бе осъществено след решение на втори съд в Испания, който уважи искането на Специализираната прокуратура за екстрадиция.

В края на август българските власти обвиниха задочно съпрузите за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, които включват укриване на данъци и пране на пари. По това време двамата бяха на почивка в чужбина.

Тогава при акция на прокуратурата в хотелите на Арабаджиеви "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. От лятото в ареста са синът им Вълчо Арабаджиев и две счетоводителки. В началото на април синът на Арабаджиеви - Вълчо, бе пуснат от ареста срещу гаранция от 500 хил. лв.