Ретро техника - и буквално - заради дефилето на въоръжение от Втората световна война по време на честванията на Деня на храбростта, и преносно - заради това, че във въздуха литнаха 30-годишните изтребители МиГ-29, които все още са единствените изтребители на България...

Мотоциклет от Втората Световна Война.

Така премина днес военниян парад по случай Гергьовден. Дъждовна София се смили над желаещите да станат свидетели на шоуто и да отбележат празника - проливният валеж изчака да мине официалната част на тържествата, преди да се изсипе. 

МиГ-29 е на въоръжение в армията ни от три десетилетия. Надеждата е, че след няколко години ще има нови изтребители. Преговори се водят със САЩ за F-16.
Снимка Веселин Боришев

След словото на президента Румен Радев, който прие войските преди демонстрацията на техниката, политици и граждани изгледаха дефилето на войници от различните войски, на бронетранспортьори, "Пустиння котка" и друга наземна техника, както и на военната авиация. 

Президентът Румен Радев прие войската. 
Премиерът Бойко Борисов засвидетелства отношението си към бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Комуто държи и появата си в политиката. 
Снимка Веселин Боришев

 

Военна техника в небето винаги е предпоставка за красиви снимки, които да запечатат събитието. Изгледът е от "Орлов мост" в София. Снимка БТА