Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне.

Така Пловдивският митрополит Николай коментира визитата на Папа Франциск в България след празничната литургия по случай Гергьовден, цитиран от Радио Пловдив на БНР. Митрополитът обяви посещението за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия.

Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него, заяви още Николай.

И продължи:

Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е, например, т. нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обединят светлината и тъмнината.

В словото си митрополитът каза още, че най-трудната война е невидимата, най-тежкият меч е духовният, а най-достойните победи са тези, които постигаме вътре в себе си. Той посочи, че тези които злоупотребяват с власт рано или късно губят всичко в този живот. 

Дядо Николай попита: 

Трябва ли да ставаме мъченици? Това ли иска Бог от нас? 
Не! Ако сме достойни изпълнители на волята му и ако сме чисти пред себе си, за да пребъде и чрез нас божественото дело във вярата, надеждата и любовта, не е задължително да ставаме кръгли мъченици. Можем да сме му верни и в скромното подвизаване на нашия личен живот като обикновени човеци и християни и да се стараем да пазим словото му и да го изпълняваме.