Алек Попов ще получи голямата награда на Международния литературен фестивал „Про-За Балкани“. Отличието се присъжда ежегодно на писател за неговия (или нейния) принос към развитието на литературата на Балканите. Наградата за 2019-а е отредена за българина от жури в състав Ермис Лафазановски, Александър Прокопиев и Деян Трайкоски – така той става вторият нашенец с приза след Георги Господинов, който го получи през 2016 г.

„Алек Попов е добре познат на балканската и световната публика с романа си „Мисия Лондон“, чиято екранизация е един от най-гледаните български филми – се казва в официалния сайт на фестивала. – Той е активен на балканската литературна сцена от много години, високо оценяван и носител на редица престижни награди.“

Изтъкнати са „изразителното чувство за хумор“ на Попов, иронията му, умело вплитаща изтънчен и фолклорен дух, и изключителният му усет за фабула – фактори, които „естествено го свързват с друг голям писател в българската литература – Алеко Константинов“.

Пред македонската агенция МИА Алек Попов посочва, че фестивалът вече от няколко години събира отбрана общност от писатели и че е удоволствие да се срещнат талантливи колеги по перо от различни части на Балканите.

„Някои от тях се познават, други за пръв път се срещат – коментира той. – Всеки е уникален в нещо, но носи и частица от карнавалния балкански дух, който ни помага да разберем нещата, трудни за разбиране от другите… а някои дори не се опитват и да ги разберат. Способността да се смееш за своя сметка и да работиш с материята на абсурда, която преминава през цялото ни съществуване, включително и в историята, е в основата на елементите на този дух. Изключително съм щастлив, че има такъв форум, където Балканите са не само екзотичен гост и където великият разговор за изкуството минава през оригиналния, динамичен и разнообразен свят на балканската проза. Знам, че ще бъда разбран тук и ще се почувствам като вкъщи.“

Наградата на Алек Попов ще бъде връчена на 21 май – в последния от трите дни на седмото издание на фестивала „Про-За Балкани“ (19 – 21 май). Сред лауреатите на отличието в предходни години са изтъкнати писатели от Балканите като Даша Дръндич (2014) и Миленко Йергович (2017).

Алек Попов е автор на романи като „Мисия Лондон“, „Черната кутия“, „Сестри Палавееви“, на няколко сборника с разкази, радиопиеси, сценарии за игрални и документални филми и др.

Писателят е двукратен носител на една от най-престижните български литературни награди – „Хеликон“ (за „Ниво за напреднали“ през 2002-а и „Сестри Палавееви“ за 2013-а), на „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга („Черната кутия“ през 2008 г. и „Сестри Палавееви“), отличията „Иван Радоев“, „Елиас Канети“, „Чудомир“ и много други.

Площад Славейков