Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер - двамата ръководители на ЕС - изпратиха съвместно поздравително писмо до новоизбрания президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

"От името на ЕС искаме да ви поздравим с вашето избиране", пишат председателят на Европейския съвет и председателят на Еврокомисията.

Двамата уверяват, че използват случая, за да потвърдят подкрепата на Европа за интеграцията на Западните Балкани. Те насърчават бившата югославска република да продължи по пътя на реалните и устойчиви реформи.

"ЕС смята, че Преспанското споразумение е изключително политическо постижение. То е ключова стпъка към ЕС. Споразумението е пример за помирение за другите в региона и извън него", допълват двамата европейски лидери.

Туск и Юнкер пожелават на Пендаровски успешен мандат като държавен глава.

Самият нов президент, който се очаква да встъпи в длъжност на 12 май, определи избора си като "билет за европейско бъдеще". Пендаровски победи опонентката си от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска убедително.

"Ще обединявам, няма да разделям. Моята мисия е да обединявам. Всички да вървим напред – гражданите, общностите, сдруженията, институциите, бизнесите, партиите – буквално всички. Ще бъда фактор за стабилност, а не фактор за кризи", заяви Пендаревски.

Той обяви още, че първото нещо, което ще бъде направено след встъпването му в длъжност ще е да подпише указите за непубликуваните закони, които бяха върнати в парламентарна процедура от настоящия президент Георги Иванов (ВМРО-ДПМНЕ).

Новият държавен глава каза, че ще посредничи между правителството и опозицията, за да се намери по-бързо решение относно статута на Специализираната прокуратура, пише македонското електронно издание “МКД“, цитирано от агенция "Фокус".

Лидерът на албанската част от управляващата коалиция – Али Ахмети, видя в резултата "триумф на консенсусната демокрация“. А от антуража му напомниха, че без Ахмети нямало сегашните президент, премиер и председател на парламента да бъдат същите.

Премиерът на страната Зоран Заев пък заяви, че с тъмното минало на страната е свършено:

"От днес нищо вече не е същото. Никой вече не може да препречи пътя на напредъка и перспективите. Изходът от днешните избори е потвърждение, че израстваме още повече, че взехме отговорно решение и че заслужаваме да вървим напред. Нашето място е в НАТО. Мястото ни е в ЕС. Точка! Край на режима и мрачното минало! Няма вече режим", каза Заев.