Завърши апостолическото посещение на папа Франциск в България. Малко след 8 ч. сутринта той замина за Северна Македония, а лично премиерът Бойко Борисов го изпрати на летище София. „Продължавайте да изграждате мир, сейте добро!“ С тези думи е завършила срещата между двамата, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове“, каза Негово Светейшество на министър-председателя Бойко Борисов.

Борисов благодарил на папа Франциск, че посети страната ни и подчертал, че България ще продължава да работи за мир в региона. „Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“ - казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи министър-председателят.

„Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, аз ви благославям“, така интерпретира пред журналисти основното послание на папа Франциск за мир в региона премиерът Бойко Борисов.

След като изпрати светия отец, премиерът благодари за организацията около посрещането му в България, както и на тези, които „не харесват папата“ и са им причинили неудобство от трафика. Той отново заяви, че визитата е добра реклама за България.

„Аз в божиите работи не се бъркам. Господ Иисус Христос е назначил и папата, и патриарха, така е решил, така е сторил. Да го коментираме не е редно“, отговори Борисов на въпрос как ще тълкува отказа на Българската православна църква да се включи в събитията на папата в София.

Премиерът обаче сподели, че му е станало приятно, когато папа Франциск целунал кръста на нашия патриарх Неофит. „После какво са решили да правят, не знам“, добави Борисов. Вчера пловдивският митрополит Николай обяви: " Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихриста, папата да го посрещне."

Попитан как се коментира призива на Франциск за милосърдие към мигрантите, премиерът посочи, че „ние винаги сме били такива - векове наред“.

„Много ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните, и икономическите емигранти. Но тези войни ги правим ние в съюзите, които сме.

„Ние сме против тези, които нощно време през границата, нарушавайки закона, искат да отидат някъде, където не ги желаят. Затова стриктно пазим своята граница“, обясни той.

"Опита ли от киселото мляко?", беше попитан още Борисов, което той подари на папа Франциск при пристигането му в София, а той отговори: "Сутрин, обед и вечер."

Мотото на папското посещение в Македония е "Не бой се, малко стадо", тъй като папата има симпатия към малките църкви в периферията, каквато е и Македонската католическа църква, припомня БНТ.

В Скопие папа Франциск ще отслужи Света литургия пред около 15 000 католици от страната, но и от Хърватия, Албания и Косово. Той вече заяви, че една от основните причини да отиде в страната е Майка Тереза. Тя е албанка, родена в Скопие с името Анеза Гонджа Бояджиу, а самият Франциск я канонизира за светица през 2016 година. Там той ще посети и къщата музей "Майка Тереза", където ще има среща с представители на различните вероизповедания - католици, православни, мюсюлмани, с роднини на Майка Тереза и с бедни хора.

Северна Македония ще стане 42-рата страна, посетена от светия отец. А Франциск е първият папа, стъпил на нейна земя.