По разпореждане на премиера Бойко Борисов представители на Държавен фонд "Земеделие" ще опишат щетите от градушката в Плевенско. Ще бъде направено всичко възможно хората да бъдат подпомогнати, зарече се премиерът след като изпрати папа Франциск на летище София.

"За градушките съм възложил, както направихме за хората в Исперих, шефът на фонд "Земеделие" следобед да е там със службите, които са в региона, и с индивидуален де минимис да ги подпомогнем", обясни Борисов.

Той посочи, че не може да се каже каква ще бъде сумата, с която ще бъдат подпомогнати земеделците, чиято реколта беше унищожена. Той обясни само, че съществува такава възможност от фонд в сферата на националните доплащания.

"Ще ги пратя да изчислят, да видят, да не ги раздавам аз парите", отвърна Борисов в отговор на въпрос.

В понеделник градушка унищожи реколтата на земеделци в Плевенско, като най-много пострадаха посевите в село Българене. Там има и изпочупени дървета и щети по домовете на хората. Ледени късове са паднали и в Ловешко, Сливенско и Врачанско. За днес е обявен жълт код за бури в 18 области в Западна и Централна България.