Трите млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир "Доспат", бяха върнати в дивата природа при съвместна акция на Министерството на околната среда и водите и фондация "Четири лапи" .

Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в спасителния център "Арктурос" в Гърция, където по специална програма за реадаптация бяха приучени да оцеляват в дивата природа. Вчера те бяха пуснати в Национален парк "Централен Балкан", съобщиха от "Четири лапи".

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са достигнали възраст и размери, подходящи за връщането им в естествената им среда. През уикенда екип от Парка за танцуващи мечки край Белица и "Арктурос" са направили преглед на мечетата и са ги подготвили за около 10-часовия път от Гърция до България.

Мястото, на което мечетата бяха освободени, е било определено от експертите от двете страни, като според тях то отговаря напълно на изискванията за успешна реадаптация. Попада в границите на резерват, в който се осъществява контрол от служители на националния парк, растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора. Не са били засечени и трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка, отдалечено е от населени места. Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета бяха поставени нашийници с GPS устройство за проследяване, които ще дадат възможност да се следи поведението им и тяхната реадаптация.

"Подобна спасителна акция, продължила около година, се осъществява за първи път у нас, а на европейско ниво са единични случаите на успешно отгледани и върнати в природата кафяви мечки. Въпреки всички усилия все още няма пълна гаранция за успех на мисията, тъй като процесът на реадаптацията е труден и специфичен за всеки отделен индивид. Предвид бързите и адекватни действия на всички участници обаче шансовете мечетата успешно да се върнат към своя естествен начин на живот са доста големи", посочват от "Четири лапи".

Трите мечета бяха намерени в края на април миналата година до шосе в близост до язовир "Доспат". Тяхната майка не беше открита, като предположенията са, че или е била прогонена от човешкото присъствие в района, или е била преследвана от бракониери. Възрастта на мечетата беше определена на около три месеца. Първия месец, след като бяха спасени, Радостина, Митко и Йонас прекараха под карантина и наблюдение в Парка за танцуващи мечки край Белица, а след като укрепнаха достатъчно и състоянието им позволяваше, те бяха транспортирани до разположения в Северна Гърция спасителен център "Арктурос", който има голям опит и добра успеваемост в реадаптацията и връщането в дивата природа на осиротели мечета.

България е една от малкото европейски страни със стабилна популация на кафяви мечки. Според последните проучвания в дивата природа у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра от този защитен вид, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-родопския планински масив. Много от животните мигрират в съседни на България страни – Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. благодарение на съвместните усилия на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, които осигуряват финансирането му.

До 2007 г. в парка бяха настанявани единствено спасени от България бивши танцуващи мечки, а след като беше сложен край на тази петняща името на страната ни атракция, там бяха приютени последните танцуващи мечки от Сърбия и Албания, както и от български зоопаркове, в които условията не отговарят на законовите изисквания. Днес в Парка за танцуващи мечки на площ от 120 декара живеят 25 представители на вида кафява мечка.