Правителственият самолет "Фалкон" ще прибере от Москва режисьора Павел Васев, който бе настанен в болница в руската столица преди четири месеца след прекаран инсулт. Това потвърди тази сутрин премиерът Бойко Борисов.

На борда на самолета, който вече излетя, е и лекарски екип от болница "Пирогов". 

Известният режисьор, бивш директор на Народния театър "Иван Вазов", който сега е ръководител на Българския културен център в Москва, е в будна кома. Бяха направени няколко опита за транспортирането му обратно в България, но руските медици отказваха, защото състоянието му не позволяваше пътуването. Било е преценено, че ако все пак Васев ще бъде местен, то това трябва да бъде направено със самолет. 

Преди 10 дни превозването на режисьора стана възможно от българска страна. Неврохирургът проф. Николай Габровски е отишъл до Москва, за да разговаря лично с лекуващите Васев руски специалисти, за да разбере дали е безопасно българинът да бъде транспортиран обратно в страната, е разказал директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" пред в. "24 часа". 

Фалконът не е санитарен самолет, затова се е наложило преди полета да бъдат създадени подходящите условия за пациент след инсулт. Павел Васев ще бъде придружаван от съпругата си по време на полета. След връщането в България режисьорът ще постъпи в реанимацията на неврохирургията на "Пирогов", където ще премине обстойни прегледи и ще се набележи неговото бъдеще лечение.

Днес Борисов посочи, че ГЕРБ ще поеме разходите по транспортирането, като средствата ще бъдет преведени по бюджета на Министерство на здравеопазването. В каузата се включиха с дарения и близки, приятели, колеги и съмишленици на големия ни режисьор.