Върховният административен съд (ВАС) е дал ход на делото, с което от гражданското сдружение БОЕЦ оспорват регистрацията на депутата от ДПС Делян Пеевски като кандидат за евродепутат. Това заяви за Клуб Z председателят на БОЕЦ Георги Георгиев. Днес по обяд ВАС проведе заседание, на което бе призован да се яви и самият Пеевски - като заинтересована страна. Това, без изненади, не се е случило. Пеевски не е изпратил и свой представител. Очаква се магистратите да се произнесат с решение утре.

Както Клуб Z писа, от БОЕЦ оспорват това, че Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира Пеевски като част от листата на ДПС (не само като част, ами и той е втори в листата - след водача - председателят на партията Мустафа Карадайъ, б.р.). Според сдружението бизнесменът-политик не отговаря на изискванията на Изборния кодекс (ИК) за половингодишна уседналост - да е живял поне шест месеца преди вота на територията на България или на друга държава членка на Европейския съюз.

На заседанието днес от сдружението са представили и извлечение от полетни резервации на Пеевски, публикувани от сайта "Биволъ", в опит да докажат, че кандидатът за Европарламента пребивава трайно в Дубай. Настояването на Георгиев и на адвокат Николай Хаджигенов е, ВАС да задължи ЦИК да извърши реална проверка къде живее депутатът от Движението. 

Всичко започва със сигнала на БОЕЦ до ЦИК от 29 април, в което от гражданското сдружение изразяват съмнение, че Пеевски отговаря на изискванията на чл. 351 от ИК, като прилагат и справка за многократните си неуспешни опити през годините да открият депутата. Както е известно, Пеевски не стъпва в Народното събрание, а отсъствията му се извиняват "по дефолт" от Карадайъ и от парламентарния шеф - в случая Цвета Караянчева. Той не се появи и при представянето на листата на ДПС, нито води кампания със срещи с избиратели в страната. Няма и никакви други публични изяви.

На 30 април ЦИК изпраща отговор до БОЕЦ, макар сигналът да не е заведен и публикуван в регистрите на комисията като жалба. Cпopeд нa ЦИK cигнaлът нe e бил пoдпиcaн и e мoжeлo дa бъдe пpиeт caмo зa cвeдeниe. Πpeдceдaтeлĸaтa нa ĸoмиcиятa Cтeфĸa Cтoeвa oбaчe e нacтoялa дa му ce дaдe oтгoвop зapaди виcoĸия oбщecтвeн интepec пo ĸaзyca. Зaтoвa в пиcмo, пoдпиcaнo oт нeя и от ceĸpeтapят нa ЦИК Ceвинч Coлaĸoвa дo БOEЦ e cъoбщeнo peшeниeтo нa комисията. То е било пpиeтo c 15 глaca "зa" и  тpимa "пpoтив".

В отговора, публикуван от БОЕЦ, става ясно, че ЦИК е извършила служебно проверка за всички кандидати за евродепутати преди да допусне участието им в листите. Справка в ГРАО удостоверила, че лицето Пеевски отговаря на изискванията на Изборния кодекс относно местожителството си.

Съгласно ИК ( § 1, т. 3, б. "а" от Допълнителните разпоредби), "Живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз" е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз."

Тоест - според буквата на закона е важно само къде кандидатът има адрес, но не и дали живее реално на този адрес. Според духа на закона обаче би трябвало да е обратното.

Прилагаме справката на "Биволъ" с полетни резервации на авиокомпания Emirates Airlines, които според сайта са на името на Пеевски и са правени в периода 2016-2018 година:

2016 г.

 

2017 г.

 2018 г.