Нацоналният център по наркомании да бъде закрит.

Това предлага Министерство на здравеопазването, става ясно от проекта за решение на кабинета, публикуван за обществено обсъждане. Идеята на министър Кирил Ананиев е "преобразуване на Националния център по наркомании (НЦН) чрез вливане в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА)". Според МЗ сега двете звена, създадени към министерството, имали дублиращи функции. Работещите в момента в НЦН ще бъдат прехвърлени към други структури, планират още от екипа на Ананиев.

"Към настоящия момент Националният център по наркомании към министъра на здравеопазването осъществява функции по координация и методическо ръководство на дейностите, свързани с превенция на злоупотребата с наркотични вещества, с намаляване на здравните щети и рехабилитация на лица, злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества; специализиран контрол на лечебната дейност; научно-методическа, научно-приложна и информационна дейност, специализирано обучение, международно сътрудничество и обмен на информация и технологии. Подобни координационни и методически функции в областта на намаляването на търсенето на наркотици и програмите за лечение на лица, зависими от наркотични вещества има и специализираната дирекция "Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости" в Министерство на здравеопазването. Това води до дублиране на част от функциите и отговорности между Министерство на здравеопазването и Националния център по наркомании", посочват от МЗ.

В доклада на министъра обаче прозира по-скоро административен подход и стремеж основно към оптимизиране на работата.  

Към настоящия момент щатната численост на Националния център по наркомании е 20 бройки, от които пет са обща администрация. От тези щата 18 са заети и два са вакантни.

"Извършеният анализ показа, че не е оправдано отделното административно и икономическо обслужване на персонал с посочената численост", смятат от министерството.

И изтъкват, че в същото време щатната численост на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) не е достатъчна, както и тази на Държавна психиатрична болница в с. Церова Кория. Поради тази причина предлагат 13 щатни бройки от центъра по наркомании да бъдат прехвърлени към този по обществено здраве, пет да отидат в НЕЛК, а два щата - към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

Предлага се също така и увеличаване на щатната численост на психиатричната болница в Церова Кория с пет щатни бройки за сметка на щатната численост на закрити щатни бройки в системата на Домовете за медико-социални грижи за деца.

Предложението на министерството, публикувано на правителствения сайт за обществени консултации преди няколко дни, вече породи негативни реакции. 

"Липсва обосновка и вероятно целта е друга.-  смята гражданин, посочил името Караниколов. - В приложените 4 документа би следвало да има сериозни доклад, оценка, обосновка, съгласуване. Но реално нищо няма, а само клишета и общи изрази. Затова мисля, че истинската цел е закриване на центъра и създаване на нова структура за да може бързо да се промени дейността по отношение на наркотиците. В каква насока да се промени - вероятно да намалеят ограниченията за тях, доколкото засега има сериозни ограничения. Може би друга цел е пълно подчинение и зависимост от министерството, защото се ликвидира самостоятелността на центъра, който макар че и в момента е към Министерство на здравеопазването все пак има повече самостоятелност от дирекцията, която ще поеме неговите функции."

Закриването на центъра по наркомании коментира и Тихомир Безлов (Център за изследване на демокрацията) чрез профила си във фейсбук. Според него апетитното разположение на сградата в центъра на София може да е причина в сянка.

"Гледам закриват Националния център по наркомании! Моят отговор на въпроса "защо" е заради сградата! Лош късмет да си на такова апетитно място - "Одрин" и "Пиротска". Там имаме един идеален парцел за някой избран, който ще построи няколко големи сгради", заподозря Безлов.