Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че Комисията му е постигнала главните приоритети на петгодишния си мандат, които са били в икономиката. Отчете като големи грешки, че не е отговорил веднага на критиките, че е толерирал корпоративно избягване на данъци. Освен това съжали, че е послушал предишния британски премиер Дейвид Камерън да не се меси в кампанията за референдума за Брекзит.

“Когато представях програмата на Комисията си (през юли 2014 г. в Европейския парламент - б.р.) казах, че имаме три приоритета - растеж, работни места и инвестиции и ние ги изпълнихме”, каза Юнкер на пресконференция в Брюксел днес. Там отчете мандата си, изтичащ на 30 октомври т.г.

Той беше обявявал няколко пъти по-рано, че няма да се кандидатира за председател на следващата Комисия след европейските избори на 23-26 май т.г.

Юнкер нарече “голяма грешка”, че е отговорил с една седмица закъснение на обвиненията в аферата “Люкслийкс” през ноември 2014 г. Както и това, че като министър-председател на Люксембург през предишните 19 години е толерирал сделки, с които данъчната администрацията на малката държава е позволявала на международни корпорации да се ползват от твърде облекчен данъчен режим.

Аферата отслаби политически Комисията от самото на начало на работата й, макар Юнкер навремето да обясни, че данъчните преференции са били законни и че съществуват в още 23 държави на ЕС, които ги ползват да привличат големи инвеститори.

Той използва скандала като повод да предложи законодателство, ограничаващо възможностите на транснационалните компании да избягват данъци в ЕС, което беше прието.

“Грешка беше да не се бъркам и да не се меся” в кампанията преди референдума за Брекзит в Обединеното кралство на 23 юни 2016 г., призна Юнкер.

И посочи, че предишният британски министър-председател Дейвид Камерън, който изгуби референдума, е настоявал Брюксел да стои настрана от него.

Юнкер представи отчет и препоръки на Комисията преди ключова среща на върха на ЕС в румънския град Сибиу, насрочена на 9 май, където правителствата трябва да обсъдят стратегическите насоки за развитието на съюза през идните пет години.

Председателят Комисията каза, че благодарение на плана му за поощряване на инвестициите с гаранции от бюджета на ЕС инвестициите в европейските икономики са се увеличили с 400 милиарда евро за последните пет години без допълнително задлъжняване, а броят на заетите е на рекордното ниво от 240 милиона души. Очаква се заетостта в ЕС да достигне 85 процента през 2020 г.

Брутната работна заплата се е увеличила с над 5 на сто за мандата на сегашната Комисия каза Юнкер, докато средната инфлация в еврозоната за него е 1,7 на сто.

Като значителен успех той отчете, че Гърция е останала в еврозоната, въпреки че беше заплашена да отпадне от нея заради дълговата си криза в първата половина на 2015 година.

Отделно Юнкер окачестви като "напълно неприемливо" председателят на Европейския съвет Доналд Туск да бъде свързван с диктаторите Йосиф Сталин и Адолф Хитлер, както е направила полската национална телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Миналата седмица Туск - бивш премиер на Полша и политически противник на управляващата сега в страната партия "Право и справедливост" (ПиС) - произнесе дълга реч във Варшава. В нея той отправи остри критики към полското правителство и прикани управляващите да престанат да погазват върховенството на закона и конституцията. Туск направи това изказване на фона на спекулации в Полша, че той възнамерява да се върне в полската политика, след като през ноември изтече мандатът му на ръководния пост в ЕС. 
Държавната "Телевизия полска", която е под контрола на ПиС от идването й на власт през 2015 г., реагира с видеоклип, целящ да дискредитира Туск като политик, който отстоява германските, а не полските национални интереси. На видеото заедно със снимката на Туск се появяват снимки на Сталин и Хитлер. 
През септември 1939 г. нацистката Германия и болшевишкият СССР, които тогава са съюзници, нападат и си поделят Полша. Тяхната окупация през Втората световна война коства живота на милиони хора, припомни Ройтерс.