Слави Трифонов спира "Шоуто на Слави" от 31 юли. Краят на успешния 19-годишен маратон на това уникално за българските условия late night talk show предизвиква не една или две въпросителни. Анализиторите вече започват да търсят отговор на въпроса: Защо?

Възможно е шоуто да се е износило и bTV да иска да се раздели с него или да продължи да го излъчва при неизгодни за шоумена условия. Следователно Трифонов изпреварва събитията, за да излезе с достойнство от ситуацията. Въпреки че се изказва с топли чувства за телевизията в обръщението си. Възможно е той да е недоволен не само от упадъка на медийната среда в България, от която се оплаква в него, но и от някакви спънки и оказван му натиск за по-умерена линия в самата bTV. Възможно е, разбира се, и да му е писнало след толкова години на екрана и да иска да си вземе шапката...

Твърде вероятно е обаче причините за предизвестеното сбогуване на Слави и екипа му да са политически.

Има логика да допуснем, че той най-сетне е решил да се впусне в политиката. Трифонов обаче проигра пика на своята популярност - непосредствено след почти успешния референдум на шоуто през 2016 г. той можеше да капитализира далеч по-добре недоволството на хората срещу сегашната избирателна система и партийните субсидии. Тогава обаче краткото му колебание приключи с подновяването на изгодния му договор с най-гледаната частна телевизия.

Възможно е Дългия да е вдъхновен от впечатляващата и само на пръв поглед неочаквана победа на комика Зеленски на президентските избори в Украйна. Тя помпа адреналина на не един или двама шоумени в епохата на politainment и постдемокрация.

В края на 2016 г. проучване на "Галъп" показа, че 12% са готови да гласуват за партия на Слави. По нови изследвания разглеждат хипотетичната формация в контекста на спекулациите за такава и на Румен Радев. Но в имагинерния сблъсък шоуменът изостава от бившия летец-изтребтиел. В началото на феруари т. г. обаче Първан Симеонов от "Галъп" коментира, че голямата неизвестна на политическата сцена е дали "дали ще се появи някой истински нов и като най-често спрягано име посочи Слави Трифонов".

В ход ли е сценарий за истинското му влизане в политиката?

----

Иво Инджов е политолог, медиен анализатор и университетски преподавател.