Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент на 23 май, защото няма да успее да одобри сделката за Брекзит преди това, заяви британският първи министър и фактически вицепремиер Дейвид Лидингтън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
Премиерът Тереза Мей се беше ангажирала да анулира тези избори във Великобритания, ако Камарата на общините одобри споразумението й с 27-те за оттегяне на Обединеното кралство от ЕС. Камарата обаче досега три пъти го отхвърли с впечатляващи мнозинства. Мей преговаря с опозиционната Лейбъристка партия с надеждата да постигне мнозинство за одобрение на сделката.

Според Лидингтън вече няма достатъчно време парламентът да ратифицира различните текстове, които са необходими за влизането в сила на споразумението преди 23 май.
Мей се надяваше да избегне участие на Великобритания в изборите за ЕП, но до момента преговорите с лейбъристите не дават резултат, предаде БТА.

"За жалост няма да е възможно да завършим този процес преди датата на изборите за Европейски парламент, така че те ще трябва да се състоят. Ще удвоим усилията си забавянето след това да е възможно най-кратко. В идеалния случай бихме искали да сме в ситуация, при която избраните британски евродепутати изобщо да не заседават в Европейския парламент и да приключим с въпроса преди лятната ваканция", заяви Лидингтън.