Либийската национална армия, най-голямата въоръжена групировка, която се опитва да събори със сила международно признатото правителство в Триполи, съобщи днес, че е свалила негов изтребител и пленила пилота, който бил португалец. 

Твърденията за европейски наемник във въоръжените сили на министър-председателя Файез ас Сарадж не бяха потвърдени веднага от независим източник. 

В социалните мрежи се появиха снимки и клипове на падащ горящ самолет, на спускащ се парашутист и на окървавен мъж във военна униформа представен като Джими Реиш или Реис (29 г.).

 

 

 

 

 

Според едни съобщения в социалните мрежи сваленият самолет е руски МиГ-23, според други – френски “Мираж” Ф-1. 

Според официална страница във Фейсбук на Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар изтребител "Мираж Ф1" е бил свален в района на Хира, на 70 км южно от Триполи.

До момента силите на ПНС нито отричат, нито потвърждават информацията.

ЛНА публикува снимки на ранен в главата мъж, когото представят като португалски наемник, който е бил пилот на сваления самолет.

След бързо настъпление войските на маршал Хафтар сега буксуват от повече от месец в покрайнините на Триполи, които са отбранявани от силите на ПНС. Ежедневно се водят боеве в южното предградие на столицата и южно от града.

Двата лагера взаимно се обвиняват, че ползват чуждестранни наемници и че са подкрепяни от чужди държави.

Либийските враждуващи фракции са довели страната до задънена улица, каза италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от ДПА, като подчерта, че не може да има военно решение на кризата в Либия.
Италианският премиер направи този коментар след среща с Ас Сарадж, който е на посещение в Италия.

"Военните действия не могат да бъдат решение. Като потвърждение на това в момента се намираме на практика в безизходна ситуация", заяви Конте пред журналисти.

Според него обаче ситуацията на терен може бързо да се промени.

Конте съобщи, че възнамерява да говори лично също с лидера на Либийската национална армия Халифа Хафтар, чиято офанзива срещу Триполи срещна съпротива.

Визитата на Сарадж в Рим бе първа от европейската му обиколка. По-късно днес той ще се срещне с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин, а утре с френския президент Еманюел Макрон в Париж.