Папа Франциск отговори на въпроси на журналисти в самолета на връщане към Ватикана след тридневното апостолическо пътуване в България и Северна Македония, пише изданието "Ватикан нюз". Той говори за отношенията с православната църква и за тайната на собствената му сила и енергия. 
На въпрос какви са най-силните му впечатления от двете страни, които току що е посетил, той отвърна:

"Те са две напълно различни страни". България, обясни той, е държава с вековни традиции, а Северна Македония има вековни традиции, но е млада държава и има "млад народ". 

Той каза, че и в България, и в Северна Македония, православни християни, католици и мюсюлмани живеят заедно. Той изрази задоволство от добрите отношения между хората от различните вероизповедания в двете страни и се възхити от проявяваното уважение към разнообразието и зачитането на човешките права.

Журналист попита папата откъде черпи енергията и силата, необходими за пътуванията и работата му. Той отвърна, че това е "дар от Бога", но призна, че след това се чувства изморен.

"Не се изморявам от пътуването. Но след това се чувствам изморен. Мисля, че Бог ми дава сила. Моля Господ да вярвам, да му служа, моля го тези пътувания да не са туризъм. И освен това . . . работата ми не е толкова тежка!"

На въпрос за отношенията с православната църква папа Франциск подчерта, че като цяло те са добри и че има добра воля. Той нарече православните патриарси братя и божии хора.

"Мога да кажа, че сме братя, защото не можем да се прекланяме пред Светата троица, ако не си подадем ръце като братя", каза папата, цитиран от "Ватикан нюз", пише БТА.