Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан заяви тази сутрин по Би Ти Ви, че не е виновен за катастрофата с човешка жертва, в която беше замесен преди около месец, че известната версия за нея е фалшива и че прокуратурата изпълнява политическа поръчка, разпространявайки "квалифицирани клевети" за досието му като шофьор.

"Този процес вече е несправедлив в своята досъдебна фаза", каза Местан, визирайки наказателното производство срещу него в интервю с Антон Хекимян.

Инцидентът  стана към 13,30 часа на 14 април т.г. на т-образно кръстовище на главния път от Момчилград към ГКПП Маказа и второстепенен път към с. Загорско. Автомобилът на Местан е идвал откъм второкласния път, когато е бил ударен с висока скорост от друга кола, в която е пътувало четиричленното семейство на Хюсеин Тафик. След удара тя е излетяла от пътя, преобнала се е и в нея е загинало 6-месечното дете на собственика й.

Според обяснението на Местан, преди да навлезе в главния път, той е спрял, огледал се е и като не е видял идващ автомобил, е потеглил плавно и е завил наляво. В този момент го е връхлетял другият автомобил, който е излязъл от своята лента и преминал в насрещното движение.

Местан подчерта, че ако той е причинил катастрофата, отнемайки предимството на другия участник, колата му щеше да бъде ударена отляво, а тя е ударена в предната дясна половина.

"Нямам представа, защо, пресичайки непрекъсната линия, пресичайки остров, той навлезе в моето платно. Катастрофата не е на неговото платно", каза Местан. "Колата не е ударена отляво, ударът е челен...Аз не съм удрял кола, не съм отнемал предимство".

Местан каза, че от записи, които Тафик сам е правил и публикувал в социалните мрежи, се вижда, че той преди е извършвал "брутални нарушения" на правилата за движение по пътищата и че става дума за "откровен камикадзе", който превишавал разрешените скорости с по 70, 80, 100 км в час. 

"При абсолютно доказани негови нарушения, нямаме повдигнати обвинения срещу него", каза Местан.

В това той видя "репресивни действия на прокуратурата" срещу него в навечерието на европейските избори.

Местан остро възрази срещу изявление на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, че в годините преди катастрофата пътната полиция му е съставила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша. Той призова главния прокурор Сотир Цацаров да провери верни ли са тези твърдения.

По думите му въпросните наказания са били наложени на управлявалите служебни автомобили на ДПС, докато той е бил лидер на движението от 2013 до 2017 г. Това биха могли да бъдат тогавашния организационен секретар и днешен лидер на ДПС Мустафа Карадайъ или някои от шофьорите, които са работили за партията, каза Местан.

"От 2013 до 2017 г. нямам 1 секунда управление на превозно средство и нямам 1 милиметър изминат път", каза Местан. "Когато една прокуратура приписва престъпления на председателя на ДОСТ, ... това вече е в изпълнение на открита политическа поръчка".