Победата на г-н Стево Пендаровски в президентските избори в Република Северна Македония е добра новина, поне по две причини:

1) Той е кандидатът, който ясно и категорично заяви, че националната цел е членство в ЕС и НАТО. Без излишно увъртане и условия.  Македония в ЕС и НАТО е ключов български национален интерес и важен залог за мира на Балканите.

2) Пендаровски пое силен и ясен ангажимент за пълна реформа в тайните служби на Република Северна Македония. Което значи - отстраняване на сръбската агентура и десетилетните антибългарски стереотипи, налагани именно от службите в Скопие, както и мафиотските структури на антибългарския режим на Груевски.

Затова е учудваща слабата реакция на българското правителство и липсата дори на протоколна поздравителна нота от МВнР.

Единственото обяснение е флиртът на властта с режима на Орбан, дългогодишен покровител на Груевски и медиите му, и с неговия приятел Вучич.

Междувременно, австрийският канцлер Курц представи нова, дясно-консервативна, но откровено проевропейска, дори бих казал федералистка платформа за бъдещето на ЕС. Платформа, която ясно застъпва възможността за европейски натиск върху правителства, нарушаващи върховенството на закона, каквито са кабинетите на ФИДЕС и ГЕРБ. 

Орбан, от своя страна, реагира, като на практика напусна ЕНП.

Не знам колко още е нужно, за да може управляващите в България да се ориентират и да заявят дали са за силна и единна Европа, както предлагат Курц, Вебер, Крамп-Каренбауер, Макрон, Руте... или за отслабване на ЕС, каквото искат Орбан, Салвини, Льо Пен, Джамбазки, Нинова и Марешки.

Няма средно положение.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията. Публикуваме го с незначителни съкращения