САЩ отказаха да подпишат споразумение за предизвикателствата, пред които е изправена Арктика, заради формулировка, отнасяща се за климатичните промени. Американското решение застрашава глобалното сътрудничество за борба със сериозните последици от промените в климата, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Осем държави, които граничат с Арктика, се събраха на среща на Арктическия съвет във Финландия с надеждата да очертаят двегодишен дневен ред за постигане на баланс между предотвратяването на по-нататъшни вреди от климатичните промени и устойчивото развитие на минералните ресурси.
Според запознати източници САЩ не са били съгласни с формулировка в декларацията, определяща климатичните промени като сериозна заплаха. Това е първата отмяна на декларация на Арктическия съвет от създаването му през 1996 г., отбелязва "Индипендънт".

Американският президент Доналд Тръмп ухажва необичаен съюзник в нова Студена война, пише британският в. "Таймс" в коментарна статия. Според изданието Тръмп иска да обедини сили с Русия срещу Китай в Арктика.

Американският държавен секретар Майк Помпейо настоя тази седмица във Финландия, че климатичните промени или Парижкото споразумение за глобалното затопляне не би трябвало да се споменават в декларацията на Арктическия съвет. Това е парадокс: правителството на САЩ отхвърля научните данни в регион, където топенето на ледовете е най-очевидно, и в същото време се стреми да изработи външна политика, приспособена към новите геополитически реалности, създадени от него, коментира "Таймс".

Дори главният метеоролог на американския военноморски флот, оплаквайки се, че Америка в момента е сляпа за ситуацията на север, призовава за повече адаптирани към Арктика кораби и авиация, за да се създадат по-добри метеорологични модели.

Всъщност САЩ са прави да прогледнат за политическите последици от това, което се случва на север. Могъщи сили насочват вниманието си към Арктика, усещайки, че минералните ресурси на региона, неговият петрол и газ ще станат по-достъпни, отколкото се е смятало. Морският лед намалява. Русия разглежда севера като стратегически важен. Но именно Китай, който сега се определя като страна "близо до Арктика", тревожи най-много правителството на Тръмп, изтъква вестникът.

Помпейо предупреждава, че Китай може да започне да действа в Арктика, както действа в Южнокитайско море. Русия въоръжава бази, за да защитава правата си, изключителната си икономическа зона и Северния си флот. Само въпрос на време е Китай да придаде военно измерение на своята експанзия.
Амбициите на Китай по отношение на северния морски маршрут не са свързани само с търговията, а с осигуряването на алтернативи за евентуален най-лош сценарий на противопоставяне с Америка.

Засега Русия не разглежда китайските арктически амбиции като враждебни. В дългосрочен план обаче Москва няма да се чувства удобно с ангажирането на Пекин в регион, който тя смята за свой заден двор.

Помпейо пристигна в Далечния север с цел да затопли отношенията с Москва. За да избегнат голяма силова конфронтация във Венецуела, САЩ имат нужда от определен подход към Русия. За да противодейства на нарастващото влияние на Иран в Сирия, за Вашингтон е необходимо Москва, а не Техеран да бъде основен съюзник на сирийския президент Башар Асад. И най-важното - в Арктика, както и на други места по света САЩ имат нужда Русия да се обърне отново към Запада, а не да се превръща в партньор на Китай, коментира "Таймс".