Социолозите - както шефовете на агенциите, така и всички работещи в тях - да си публикуват имуществените декларации и да обявяват членство в НПО-та и други организации, предложиха днес от ПП "Атака".

Депутатите на Сидеров вкарват промяна в Закона за публичност на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, с която включват работещите в социологически агенции в списъка на хора, които трябва да обявяват публично финансите си.

"Социолозите са тези, които, освен че информират публиката, са тези и които определят мнението на обществото. Те анализират, те дават конкретни тези на българския гражданин какво да си мисли за този или онзи процес", заяви народният представител Десислав Чуколов.

И даде пример - ако една агенция докладва, че повечето българи са против "Южен поток", при промяна на закона ще може да се провери и да се окаже, че шефът на агенцията е част от НПО, например "Америка за България". 

Сидеров и партията му са гневни на социолозите отдавна, но в последната седмица националистът нападна и националната телевизия за изследване на "Алфа рисърч". Според Сидеров БНТ крият договорите си с тази "манипулативна социологическа агенция". Сидеров се закани да съди няколко агенции, които му дават около 1% на евроизборите.

"Защо мнението на един социолог сега е едно, след два месеца е коренно друго?", пита Чуколов. И призовава за изсветляване на сектора. "Който няма какво да крие, не трябва да се притеснява."

По негови думи един социолог, който обаче предпочел да остане анонимен, вече казал "защо не" на предложението.

Чуколов добави още, че много социолози били в "добро финансово състояние", като отбеляза и смелостта на "Атака" да предложи законовата промяна, защото "всеки иска да е добре със социолозите".