Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна на посещение във Великобритания, за да предложи "специални отношения" след Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Помпео посети Лондон след необявена предварително визита в Ирак. В британската столица той ще се срещне с премиерката Тереза Мей, която се бори с продължаваща от три години политическа криза, свързана с Брекзит. Очаква се той да разговаря и с външния министър Джереми Хънт.
Великобритания се опитва да напусне ЕС след 46 години членство и много дипломати казват, че раздялата вече е отслабила страната, отбелязва Ройтерс. На този фон се очаква Помпейо да произнесе реч за т.нар. "специални отношения" между Вашингтон и Лондон.
Както Брекзит, така и донякъде непредвидимите действия на президента Доналд Тръмп доведоха до известно обтягане на отношенията между водещата световна сила и главнияй европейски съюзник, подчертава Ройтерс.
Очаква се на срещата с Мей Помпео да обсъди Иран, предстоящата държавна визитата на Тръмп в Лондон и да предупреди Великобритания да не позволява на китайската телекомуникационна корпорация "Хуавей" да участва в изграждането на британската 5G мрежа, отбелязва ДПА.