Във Вашингтон е пристигнала дипломатическа грама от Пекин в петък през нощта, в която са направени поправки по проекта на търговско споразумение от 150 страници между двете страни, съобщи Ройтерс, като се позова на три източници от американското правителство и три от частния сектор. Това може да унищожи резултатите от продължилата месеци наред работа по споразумението.
Документът е пълен с поправки от страна на Китай, които подкопават основни американски искания, отбелязват източниците.
Във всяка от седемте глави от търговското проектоспоразумение Китай е заличил ангажиментите си да промени законите и да реши основните искания, които дадоха началото на търговската война - кражба на американска интелектуална собственост и търговски тайни, принудителен технологичен трансфер, политика в областта на конкуренцията, достъп до финансовите услуги и валутни манипулации.
В неделя американският президент Доналд Тръмп отговори в Туитър, че ще повиши митата от 10 процента на 25 процента върху китайски вноски стоки на стойност 200 милиарда долара от петък.
Двете страни обаче ще продължат преговорите. Китайска делегация начело с вицепремиера Лю Хъ отпътува за САЩ за разговори, които ще започнат утре.
Източник от частния сектор, запознат с преговорите, каза, че предходният кръг дискусии е минал зле, понеже "Китай стана алчен".
Китай се отдръпна от десетина неща, ако не и повече (...) Преговорите бяха толкова зле, че е истинска изненада, че Тръмп избухна чак в неделя, каза източникът.

 

Спад на инвестициите

 

Преките китайски инвестиции в Съединените щати са намалели с 83 процента миналата година, тласнати надолу от нарастващата липса на доверие между двете големи икономики, предаде Асошиейтед прес.
Американската консултантска компания Родиъм груп (Rhodium Group) съобщи, че Китай е намалил с 5 милиарда долара преките си инвестиции в САЩ миналата година спрямо 29 милиарда долара през 2017 година и рекордните 46 милиарда долара през 2016 година.
Преките инвестиции включват дейности като създаване на производствени предприятия например, а не финансови инвестиции като купуване на акции.
Показателят е спаднал отчасти защото Пекин се е стремял да обуздае дълбоко задлъжнели инвеститори, а от друга страна поради засилените проверки на китайските инвестиции от страна на американските регулатори.
Според Родиъм Китай е отменил сделки за 2,5 милиарда долара миналата година, защото те не са били одобрени от Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, проверяваща дали чуждестранните инвестиции са съвместими с националната сигурност.

БТА