Очаквано - състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на движение БОЕЦ срещу писмото на ЦИК в отговор на сигнала, че има вероятност Делян Пеевски да не отговаря на законовите изисквания да бъде кандидат за евродепутат. Магистратите решиха, че проверката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към регионалното министерство, която постановява, че всички кандидати от листата на ДПС отговарят на изискванията на Изборния кодекс да бъдат номинирани, е достатъчна, за да не се оспорва по-нататък правото на Пеевски да бъде избиран. Едно от изискванията към кандидат-евродепутатите е за уседналост - желаещият да участва в изборите трябва да е живял в последните 6 месеца преди евровота на територията на България или на друга страна членка на Европейския съюз.

Именно заради съмнения дали това е така, от "БОЕЦ" поискаха ЦИК да направи проверка. От комисията отговориха, че такава е направена от компетентния орган - ГРАО. Авторите на сигнала обаче не харесаха мотивите на ЦИК и пратиха казуса във ВАС, настоявайки съдът да принуди изборната комисия да направи "реално" проучване по въпроса. Магистратите образуваха дело и призоваха самия Пеевски да се яви на заседанието, което бе вчера. Това, очаквано, не се случи (по закон не е и длъжен да се яви и е въпрос на лична преценка дали изобщо да прави свой представител - б.р.) Депутатът от ДПС е втори в листата на движението за евроизборите на 26 май.

От ЦИК са предоставили на съда протокола от 22.04.2019 г. на ГРАО, от който се установява, че е извършена проверка на кандидатите, български граждани, в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, предложени от политическа партия „Движение за права и свободи“. И не са установени несъответствия.

"Регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително производство, при което кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на Изборния кодекс (ИК), а проверката на Главна дирекция „ГРАО“ е относно съответствието на декларираните обстоятелства с изискванията да имат постоянен адрес в Република България и да са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава членка на Европейския съюз. Рамките на проверката на ЦИК и Главна дирекция „ГРАО“ е свързана с легалното определение на понятието „Живял най-малко през последните 6 месеца…“ - това е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз. От данните по делото безспорно се установява, че такава проверка е извършена от Главна дирекция“ ГРАО“ относно кандидата Д. Пеевски, при която е установено, че не само той, но и останалите кандидати на партия „Движение за права и свободи“ отговарят на изискването на чл.351, ал.1 ИК.", обясняват магистратите в решението си, което е окончателно.

От БОЕЦ бяха приложили и данни, публикувани от "Биволъ", за които се твърди, че са резервации за самолетни билети на името на Пеевски от последните години до края на 2018 г. Адвокатът, представляващ жалбоподателите по делото Николай Хаджигенов, настоя вчера съдът да поиска справки от граничната полиция, митниците, НСО, Летище София и външното министерство на Обединените Арабски емирства (ОАЕ) за пътуванията на Пеевски, за да се провери по същество къде е бил кандидат-евродепутатът през последната половин година. Съдът не прие това. А и според буквата на закона е важно само дали кандидатът за евродепутат има постоянен и настоящ адрес в България или на територията на ЕС. Но не и дали живее реално на тези адреси. Въпросният параграф от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс също е цитиран в мотивите на ВАС. 

След решението на ВАС председателят на БОЕЦ Георги Георгиев коментира в профила си във фейсбук: "Съдът сам констатира, че извършената проверка къде живее Пеевски е "формална" и че писмото на ЦИК е "отговор с характер на решение", а не Решение в законова фирма, но... макар и от Дубай ръката на Пеевски е дълга и ВАС подкрепя "решението" на ЦИК."