Доскоро тихите фронтове на пълзящата посредственост бяха просто социално вълнение. Забелязваха се едва, когато бяха кресливи. Настъплението им обаче ги превърна в неукротима стихия. Посредствеността не подлежи на контрол или най-проста обществена навигация. Защото е самодостатъчна, агресивна и арогантна. А когато има в ръцете си власт – вече е страховито опасна.

Днешната национална епопея, наречена „Терасиада“, успя да разгневи целия политически естаблишмънт. Узнахме кой от публичните герои в какви апартаменти се шири. И явно от това заболя много. Не само пострада дворцовият кръг в ГЕРБ, но и съдружни политически и съдебни кланове. Пострадаха електорално и обединението на патриотичните формации, които показват устремен разпад – „сам юнак на коня“.

Разсипията обаче търси оправдание 

В този парламент е все по-видно, че от „Атака“ ще направят „голям шлем“ в законотворчеството. Опитват от всичко – да спестят на „редник Киро“ (по Валери Симеонов) едни 50 млн. лв., бранят българския език със закон, народа от „радикалния ислям“ с промени в Наказателния кодекс, сега са отупали от прахта една стара идея – социолозите да декларират публично своите доходи и имущество. 
Ако народът не е разбрал още – „Атака“ и нейният глашатай тв „Алфа“ „започват разследване за корупцията сред социолозите.“

„След като бяха показани на светло апартаменти и тераси на политици, следва наяве да излязат имотите и парите на тези, които манипулират народа всекидневно“, обявиха оттам.

През 2014 г., когато Волен Сидеров обикаляше столичните улици с думите „Бойко к...во“, партията му отново поиска нещо подобно, но беше вмъкнала повече въображение. С промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, освен социолозите, атакистите настояваха и собствениците на медии, журналисти, собственици и служители на ПР-агенции и продуцентските къщи също да обявяват имуществото си. Случи се точно в края на политическия живот на кабинета „Орешарски“ и законопроектът им беше затрупан от други стихии. 

Идеята не увяхва - зрее

А още по-тревожно е, че подобни гласове се чуват и сред редиците на ГЕРБ. Ето нещо, което си заслужава да се припомни.

Само допреди месец  Вежди Рашидов, който е председател на комисията по култура и медии, настоя от парламентарната трибуна „всички публични хора да декларират имуществото си“. Това стана по време на обсъждането на годишния доклад на Съвета за електронни медии (СЕМ). Рашидов подхвърли идеята за промени в Закона за радиото и телевизията. 

„Някои тв водещи са с 15 хил. лв. заплата, докато един депутат получава 4500 лв.“, ожали той колегите си

С голяма охота се включи и депутатът на „Атака“ Станислав Станилов, който е заместник на Рашидов в културната комисия. Той говори за липсата на морал в „някои журналисти“, как в „националните медии представят фалшиви новини“. „И никой не им търси сметка“, обобщи Станилов. Вероятно това са „истинските новини“, които партийната телевизия „Алфа“ съобщава:

Стопкадър от ТВ "Алфа"
Стопкадър от ТВ "Алфа"

В хора на желаещите да налагат "морал" преди месец се включи и депутатката на ДПС Велислава Кръстева. Тя често подписва всеки медиен законопроект на издателя Делян Пеевски. И не само подкрепи идеите на Рашидов и Станилов, но и призова СЕМ да бъдат по-усърдни. 

„Трябва да събудим имунната система на морала и да я вменим на медиите. Бийте камбаната, вие не сте просто администрация. Трябва да бъдете по-чувствителни“, заяви тя

А органът СЕМ явно я послуша, защото одобри набързо за и.д. на БНТ лице, чиято медийна биография в ТВ 7 е стъкмена в „орташките“ години на един издател и бивш банкер в изгнание. А едногодишното му началстване в телевизия „Алфа“ е просто съвпадение.

Иначе много удобно участниците в този дебат премълчават, че заплатите им идват от джоба на българския данъкоплатец. И няма как само с депутатска заплата да се купят имоти, за които обикновеният човек може да мечтае единствено в "игрите на щастието".   

Така че прав е и Вежди Рашидов, който се оплака преди месец от парламентарната трибуна, че „няма друга държава, в която да има такова магистрално медийно управление и всеки ден в сутрешните блокове политиците да бъдат "бити”.

И както двамата с Волен Сидеров откриват изложби, да вземат да "спастрят" и един общ законопроект. Не може да го отнасят само политиците. Дошло е време с някакво поучително законотворчество да бъдат "понабити" и малко журналисти, социолози, политолози. И всеки, който на глас критикува режима на посредствеността. А негово кредо е: "Глупостта им е закон“.