Британската министър-председателка Тереза Мей сравни днес битката си с Брюксел по въпроса за Брекзит с невероятния обрат, който "Ливърпул" направи вчера срещу "Барселона" в Шампионската лига по футбол, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Барса" се наложи с 3:0 в първия полуфинален мач, а "Ливърпул", без контузените си звезди Мохамед Салах и Роберто Фирмино, изглеждаше, че върви към сигурно поражение преди реванша. Английският клуб обаче направи един от най-силните обрати в историята си, налагайки се с 4:0 у дома и с общ резултат 4:3 се класира за финала на Шампионската лига.
На днешното заседание, на което отговаряше на въпроси на депутати в парламента, Мей се вдъхнови от тази победа, когато говори за Брекзит. 

Победата на "Ливърпул" "ни показва, че когато всеки казва, че всичко е приключило, че европейският ви съперник ви е победил, че времето изтича, че е време да се признае поражение, ние можем все още да постигнем успех, ако всички се обединят", заяви премиерката под аплодисментите на членовете на своята Консервативна партия. 

С тези думи тя отговори на заядлив коментар на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който я посъветва да "вземе съвети от Юрген Клоп", харизматичния германски треньор на "Ливърпул" за това "как се постигат резултати в Европа".
Правителството на Мей от повече от месец преговаря с лейбъристката опозиция в опит да бъде постигнат консенсус за приемане на споразумението за Брекзит, сключено с Брюксел в края на ноември, но отхвърлено три пъти от британския парламент. 
Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март, но излизането бе отложено два пъти и сега Брекзитът е насрочен за 31 октомври. 

 

САЩ предлагат "специални отношения" със или без Брекзит

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че "специалните отношения" с Великобритания ще процъфтяват, без значение какво ще стане с Брекзит и въпреки различията по въпроса за Иран и участието на китайската компания "Хуавей" в изграждането на британската далекосъобщителна мрежа от пето поколение. Той каза това на пресконференция с британския външен министър Джереми Хънт при днешното си посещение в Лондон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"От разговорите ми с Джереми (британския външен министър Джереми Хънт) и с премиера (Тереза) Мей беше видно, че специалните отношения не само устояват, но и процъфтяват", каза Помпео на съвместната пресконференция в Лондон с Хънт.

Топлите му думи обаче не можаха да скрият разногласията между двете държави съюзнички по въпроса за Иран и особено за компанията "Хуавей", за която Великобритания даде да се разбере, че ще й бъде позволено ограничено участие в изграждането на следващото поколение далекосъобщителни мрежи, така наречените Пет Джи-мрежи, отбелязва Ройтерс. 
Поради опасения, че то може да се превърне в средство за китайски шпионаж, САЩ казаха на съюзниците си да не използват оборудване от "Хуавей". Китайската компания категорично отхвърли обвиненията.
Помпео пристигна в Лондон за разговори с премиера Тереза Мей и външния министър Хънт месец преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да дойде на официална държава визита, която вероятно ще предизвика политически спорове и големи улични протести.

"Президентът Тръмп с голямо нетърпение очаква посещението си следващия месец", каза Помпео. 

САЩ очакват всяка страна да приеме обратно гражданите си, които са воювали за "Ислямска държава" в Сирия, заяви държавният секретар. Той каза това в отговор на въпрос на пресконференцията с Хънт дали е разочарован от нежеланието на Великобритания да си приеме обратно чуждестранните бойци. 
По-рано тази година британските власти лишиха от гражданство юноша, заминал да се присъедини към "Ислямска държава".
Случаят показа трудностите, пред които западните столици се изправят, докато търсят решение какво да правят с придобилите боен опит чуждестранни джихадистки бойци, както и със съпругите и децата им, отбелязва Ройтерс.
Президентът Тръмп призова Великобритания, Франция и Германия да си приемат обратно над 800-те заловени бойци на "Ислямска държава" и да ги дадат на съд.
Помпейо заяви, че е обсъдил въпроса с иракското ръководство при вчерашното си посещение в Багдад, и добави, че отделните страни трябва да работят заедно, за да направят така, че Западът "да не се налага никога повече да воюва със същите тези терористи".
Държавният секретар изрази възмущение, че политици във Великобритания и САЩ продължават да подкрепят венецуелския президент Николас Мадуро.

"Отвратително е да сме свидетели на това как не само в Обединеното кралство, но и в САЩ някои лидери продължават да подкрепят диктатора убиец Мадуро", каза Помпео в отговор на журналистически въпрос за подкрепата на лидера на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин за венецуелското правителство.

На пресконференцията британският външен министър Хънт разкритикува втория човек в Лейбъристката партия Джон Макдонъл за това, че подкрепя Мадуро.