Финалистите в Шампионската лига "Ливърпул" и "Тотнъм" ще получат по едва 16 613 билета за двубоя на 1 юни на стадион "Уанда Метрополитано" в Мадрид, обяви УЕФА.

Капацитетът на арената на "Атлетико" е за 68 хиляди зрители. Това прави по-малко от половината места, но е ясно, че в испанската столица ще има доста повече англичани от тези, които са се сдобили с билети от официалното и първоначално разпределение.

Най-евтините билети за феновете на "червените" и "шпорите" са по 60 паунда, но това са едва 20 процента от споменатото количество. Повече от половината пропуски се търгуват по 154 паунда, има такива по 385 и малко количество за най-добрите предвидени места - по 513 лири.

УЕФА информира, че е пласирала 4000 билета "за запалянковци по цял свят". Останалите се дават на Мадрид, националните федерации под шапката на УЕФА, на рекламодатели, спонсори, партньори, на телевизиите, които държат правата... Самата футболна централа ще задържи солидно количество и ще го разпредели както намери за добре.

По 300 от дадените на финалистите пропуски са предназначени за клубни шефове, ветерани и семействата на играчите и треньорите.

"Ливърпул" за втора поредна година е на финал, като пет пъти е печелил най-престижното клубно отличие в Европа. През миналата година тимът на Юрген Клоп отстъпи с 1:3 на "Реал" (Мадрид).

"Тотнъм" никога досега не е спорил за "купата с големите уши".

За трети път в историята има английски финал в турнирите. "Шпорите" са участници в първия такъв - през 1972 г. срещу "Уулвърхемптън" за Купата на УЕФА. Вдигат отличието след 1:1 и 2:1 в двете срещи.

През 2008 г. пък "Манчестър Юнайтед" и "Челси" бяха съперници за титлата на Шампионската лига и "червените дяволи" спечелиха с дузпи в Москва.

Ако тази вечер "Арсенал" и "Челси" се класират на финал в Лига Европа, за първи път в историята отбори от една страна ще са и в двата преки сблъсъка на клубните отличия на Стария континент.