От няколко дни Норвегия има странен гост. Вече никой не се съмнява, че е дошъл от Русия и тайно е преминал границата, потапяйки се в норвежки води. Медиите го кръстиха “Китът шпионин”. Откриха го норвежки рибари. Беше препасан с хамут (на руски сбруя – б. р.) с прикрепена камера и с надпис “Equipment St. Petersburg”, пише "Зюддойче цайтунг".

Норвежката държавна телевизия NRK почти всекидневно предава за случая, организира и всеобхватно допитване сред зрителите как да бъде кръстен белият кит. Така той вече се казва “Hvaldimir” - съчетание от норвежката дума за кит Hval и руското име Владимир (например Владимир Путин).

Китът непрестанно плува до северното крайбрежие, навлиза в пристанището на малкото рибарско селище Туфьорд. Оставя жителите да го погалват или вади от морското дъно пръстени.

Сега се появи нова теория относно необичайното поведение на животното.

“Вече не може да се изключи, че Hvaldimir в действителност се казва Семьон”, написа във вторник рибарският в. “Fiskeribladet”.

Изданието посочи също, че не ставало дума за кит шпионин, а за кит за терапевтични цели. В Русия той е бил използван при лечението на деца с увреждания.

Това би било обрат, какъвто не би хрумнал на нито един холивудски продуцент. Често обаче животът ни предоставя по-прекрасни истории. Така в журналистическото си проучване в. “Fiskeribladet” използва свидетел – Мортен Викеби. Той е бил норвежки консул в Мурманск, но преди всичко е бил репортер на въпросния рибарски вестник. Като такъв на 27 септември 2008 г. публикува впечатляващ репортаж за руски спортен център на брега на Бяло море между област Мурманск и Република Карелия.

По това време в центъра са оказали помощ и са спасили тежко ранен кит белуга, нападнат от тюлени. От персонала са кръстили кита Семьон и са го обучили на някои трикове. Първоначалното намерение е било да забавлява посетителите на центъра. Това се разчува и незабавно пристигат деца и ученици с психични смущения. Така срещите с кита белуга става част от терапията.

"Разпознах кита", казва пред журналисти от вестника, в който е работил Мортен Викеби.

Поне е убеден в това, но едва ли може да го твърди със 100-процентна сигурност. Във всички случаи обръща внимание на факта, че китът търси близост с хора, гърдите му са опасани с руски хамут. Точно с такъв хамут навремето Семьон е теглил лодки с деца.

На интернет страницата на “Fiskeribladet” може да се гледа видео, снимано от Викеби. Виждат се китът и децата.

В първата си реакция официални норвежки изследователи на китове приветстват новата теория, която превръща вражески шпионин в детски терапевт.

“Това е фантастична новина. Досега непрестанно свързвахме кита с шпионаж или необявена война. Сега нещата изглеждат така, че в действителност той е обучен да прави добро”, заявява за “Fiskeribladet” биологът от Дирекцията по риболов Йорген Вииг.

В Русия никой не издирва белуга.

Все едно дали е Hvaldemir или Семьон, норвежките власти остават на позициите си – китът няма да е за дълго крайбрежна атракция. Както беше съобщено по телевизия NRK, между другото се обмисля и вариант белугата да бъде транспортирана в Исландия. Там се намира първото в света създадено от хора убежище за китове в открито море. Понастоящем на път за него са две белуги, освободени от китайски делфинариум.

Пред тв камера биологът Вииг зяви, че близост с хора е крайно нетипично за китовете и допълни:

“Подобни китове могат да се уморят и да станат агресивни. Могат да получат и наранявания от лодки.”

Според него подобен транспорт на кита до убежището във водите на Исландия е доста скъп, още не било ясно кой ще поеме разходите.

Според бившия норвежки консул в Русия Мортен Викеби китът би следвало да се върне на руския спортен и терапевтичен център. Норвежки медии обаче съобщават, че до този момент никой от Русия не е обявил изчезването на белуга – нито плуващ шпионин, нито Семьон.

Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.