Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма. Това заяви президентът Владимир Путин в реч пред участниците в парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата, съобщи ТАСС.

Путин поздрави висши военни от армията на Русия.

Поуките от Великата отечествена война все още са актуални и "колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение", каза Путин.

"Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност", добави руският лидер.

Сред маршируващите на Червения площад имаше и дамска войскова част.

Наш свещен дълг е да защитим истинските герои от Великата отечествена война, при положение че в редица страни "безсрамно лъжат своите деца" за войната, превръщат в кумири хора, слугували на нацистите, и така извършват "предателство към предците си", заяви президентът на Русия. 

"Прекланяме се пред всички ветерани от поколението на победителите" - днес те живеят в различни страни, но подвигът им не може да бъде разделен, отбеляза Владимир Путин. "Винаги ще тачим всички вас", обеща лидерът на Русия, пише БТА.

През площада минаха и няколко вида ракетни комплекси.