Част от ръководството на "Верея" (Стара Загора) даде пресконференция - първа след вторник, когато дисциплинарната комисия на БФС незабавно извади клуба от футболния ни елит заради сигнали от УЕФА за нагласени мачове ("черно тото").

Президентът на "Верея" Християн Първанов заяви, че клубът разглежда възможността да обжалва наказанието. Според правилниците на БФС обаче решенията на ДК не подлежат на обжалване. Клубът би могъл да заведе дело в България или да отнесе случая до Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана. Шансовете за успех обаче са нищожни. 

"Наехме адвокатска кантора, която ще поиска днес или утре документите от БФС, за да обжалваме. Трябва да преценим дали има смисъл от това обжалване и какъв може да бъде крайният резултат. Не съм запознат в детайли с правилника на футболния съюз, заяви Първанов. - Вариантите за бъдещето не са много - да играем във Втора лига или в трета. И двата са възможни. Ние искаме да останем в професионалния футбол, но ще видим как ще се развият събитията. За мен това е кампания срещу БФС и в частност към президента на БФС г-н Михайлов. Явно, за да се изложи българския футболен съюз."

Той допуска като вариант попадане направо във "В" група, тъй като се очаква "Верея" да не вземе лиценз за професионалния футбол заради необезпечени дългове. За това се говори от седмици, а в Стара Загора признават, че вероятността да се случи е голяма.

Според БФС, който санкционира "Верея" с намеса на две от комисиите си (другата е "Етика и феърплей"), клубът е разследван за "нерегламентирано финансиране от страна на китайски граждани, свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани на бившата ОНД, разследвани за манипулиране на футболни срещи на местно ниво".

"Какво да ви кажа като не е имало такива китайски инвеститори? Китайски партньори нямаме и никога не сме имали, заяви Първанов. - Има разследване от прокуратурата и ни бяха изпратени четири имена, за които бяхме попитани дали познаваме. Това не е така. Бизнес партньори не сме имали. Имахме футболисти и треньор, докарани от мениджърска компания. Не мога да ви кажа кой, след като не съм взел разрешение. Това е голяма компания. Ако намерите някой, който да каже, че аз съм контактувал с китаец, аз съм готов да застана пред вас. В нито един момент собствеността на клуба не е сменяна."

"Прокуратурата ни е потърсила, ние сме отговорили, но това беше на полусезона. Надявам се и на нас да ни бъдат предоставени документите от БФС. Ние научихме от медиите и преди това не сме знаели за такива връзки. Не знаем колко са сигналите, на нас никой не ни ги е показал. Бяхме и глобени с 5 хиляди лева за нещо, което не знаем. Митичните инвеститори според мен са легенда на журналистите. Гледах интервю на г-н Демирев (бел. ред. спортният директор Николай Демирев, който твърдеше пред медиите, че спонсори от Източна Европа ще издържат "Верея"), който шикалкавеше за инвеститори и собственици. Финансирането винаги е било от наши фирми, спонсори и партньори", допълни Християн Първанов.