Малките производители на електроенергия вече ще могат да продават на свободния пазар от 1 юли. Става въпрос за над 360 малки фотоволтаични централи, както и 12 топлофикации.

Това решиха днес депутатите с окончателното приемане на изменения в Закона за енергетиката. 

Направените промени бяха в отговор на протестите на бизнеса срещу драстичните скокове в цените на тока на свободния пазар. Според бизнеса цената на електроенергията на Българската свободна енергийна борса е нереално висока заради монопола на държавните енергийни дружества.

По този начин се очаква да се повиши ликвидността на електро-енергийната борса. Със законовите промени се дава възможност и на всички желаещи да си инсталиратат и т.нар. "умни електромери".

Малко след гласуването на промените големите национално представителни работодателски организации излязоха с отворено писмо, в което продължават да критикуват държавата заради енергийната ѝ политика. Според тях липсват усилия за намаляване на разходите на държавните централи АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и Националната електрическа компания, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще. 

"Крайно неефективното управление на държавните централи води от една страна до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България", пише в позицията.