Българите в чужбина ще могат да гласуват в 191 секции в общо 64 държави на евроизборите на 26 май. Това съобщиха днес от Централната избирателна комисия.

По 24 ще са секциите в Германия и Великобритания, 16 в Испания, 13 в Гърция и 10 във Франция. В повечето случаи това е повече от секциите, отворени зад граница на последния евровот. 

В Германия например през 2014 г. се отварят едва 8 секции, при регистрирани българи за 10, тъй като германската държава отказва да отвори две от секциите. Сега обаче, благодарение на съвместната работа на български дипломати и представителите на българската общност в страната, са отворени рекорден брой секции за такъв вот - над два пъти повече, изтъкна говорителят на ЦИК Александър Андреев.

15 сигнала са постъпили в ЦИК от началото на предизборната кампания, 6 от тях са свързани с провеждането ѝ. Те са предимно от СЕМ за некоректно излъчване на агитационни послания по електронните медии. Андреев напомни, че е задължително всеки такъв материал да е отбелязан в началото и в края като платен и свързан пряко с изборите, както и да не се забравя съобщението, предупреждаващо, че продаването и купуването на гласове е престъпление.

Говорителят на ЦИК не пропусна да се похвали и с факта, че ВАС отхвърли жалбата срещу решение на комисията да допусне за кандидат-евродепутат Делян Пеевски от ДПС, въпреки само де юре има доказателствата, че живее в страната. Гражданското движение "БОЕЦ" подаде жалба срещу кандидатурата на Пеевски, тъй като депутатът не ходи на работа и не е виждан далеч по-дълго от разписания в закона срок в страната. ВАС обаче прецени, че е достатъчно само да е регистриран на български адрес - а дали реално пребивава в България е без значение.