-Как ще се правят мнозинства в следващия Европейски парламент?

-Както се правят и в България.

-Как?

-С тежки компромиси. Така ще бъде и в Европа.

Така, в диалог с репортерка, днес министър-председателят Бойко Борисов прогнозира какъв ще бъде следващият Европейски парламент след насрочените за него избори на 23-26 май.

Различните сондажи очертават дела на евроскептичните и антиевропейските сили да надмине 30 на сто от местата за сметка на традиционната левица и десница. Това би затруднило формирането на проевропейско мнозинство.

Борисов говори пред медиите след среща на върха на 27-те в румънския град Сибиу, на която те обсъдиха стратегията на ЕС през идните пет години.

По думите на Борисов са отминали "златните времена" на големите коалиции между двете основни проевропейски сили - Европейската народна партия и Социалистите и демократите в Европейския парламент.

- Сега много, много тежки компромиси ще се правят - прогнозира той.

Според прогнозите двете главни сили вече не могат да образуват обикновено мнозинство заедно. Вероятностите предполагат или трети партньор в тяхната традиционна коалиция, или варианти на ляволиберален или дяснокосервативен блок. 

Отговаряйки по въпроси, свързани с вътрешната политика, премиерът обвини президента Румен Радев, че участва в предизборната кампания на БСП и че лицемерничи, като заявява, че е "равноотдалечен" от всички партии. 

"Президентът отива на пленум на БСП и след това казва, че е еднакво отдалечен (от всички партии) и аз трябва да му коментирам думите, все едно, че съм малоумен", каза Борисов. "Ами, всички виждате, че не е еднакво отдалечен".

"Трябва да се чуя с колегите от ГЕРБ да искаме от ЦИК да му забрани да води кампания", добави Борисов по адрес на Радев. "Всяко негово изказване е срещу управлението, в полза на опозицията".

БСП вчера протестира пред ЦИК, че Борисов незаконно използва длъжността и публичните си изяви, за да агитира в полза на ГЕРБ в предизборната кампания.

 
Запитан за тематиката на предизборния дебат в България, премиерът каза:
 
"А европейските въпроси ще ги оставим да ги решават другите, защото ние се занимаваме с това дали сме еднакво отдалечени".
 
Борисов призова гласоподавателите да подкрепят традиционните европейски партии на евроизборите и подчерта, че не ги назовава поименно, за да не бъде пак обвинен, че прави незаконна агитация.
 
Той сподели, че в изказването на си на срещата днес подчертал колко важно е ЕС да запази политиката си на социалноикономическо сближаване, известна като кохезионна политика, и да обърне повече внимание на Балканите.