Това е история за това как мечтите невинаги се сбъдват. Разказ за това как можех да бъда крупен инвеститор, да управлявам милиони долари в недвижими имоти..., да помогна на един преследван политически лидер да промени страната си.

Всичко започна преди три дни, когато получих на пощата си имейл на чудесен английски. „Моля се това писмо да ви намира в добро здраве“, започваше текстът, подписан накрая от човек с името Ламидо. И предлага да го потърся, защото имал предложение към мен.

Отвърнах на поканата и бързо получих отговор. Човекът, който ми пише се представи като Суле Ламидо, добре позната фигура в 190-милионна Нигерия, бивш външен министър на страната. В писмото приложи и линк към Уикпедия. И с няколко изречения разказа за живота си в Нигерия, за това, че е преследван от правителството, с което се бори срещу „фалшивото и корумпирано управление“. Попитах как да помогна и получих ново писмо:

„Както обясних в предишното си писмо, моите имоти бяха конфискувани и банката замрази сметката ми заради правителството, заради моята борба срещу тяхното управлени, въпреки уговорката, че направих своите пари от земеделие. Не съм тук, за да ви захаросвам.

Вашата роля в тази трансакция е да бъдете мой довереник и мениджър на този фонд, не искам да оставям следи към мен, осъзнавайки, че съм загубил всичко. Аз ще бъде мълчалив партньор. Вярвам, че сте професионалист във вашата професионална област, затова ще ви дам свобода да инвестирате тези фондове във всеки един бизнес сектор, който препоръчате.

Ще ви посъветвам да прочетете повече за мен в Уикипедия, за да разберете кой съм. Ще узнаете, че съм заемал министерска позиция, а преди това съм бил успешен бизнесмен в областта на земеделието, спечелил няколко милиона долара. Ще бъде интересно за вас да узнаете, че съм от кралско семейство в моя щат. И вярвам, че това ще отговори на вашия въпрос откъде имам тези 50 милиона щатски долара, които предлагам да инвестираме заедно.“

Вероятно се питате защо г-н Суле Ламидо е избрал непознат човек на другия край на света да му изпрати едни 50 млн. долара? Той сам отговаря в писмото с обяснението – защото решили с неговия мениджър да изпрати тези пари на някого, който не е чувал, няма никаква връзка с него, за да може парите да не бъдат проследени.

„Моето семейство наиситна има нужда от вашата помощ“, продължава да настоява човекът отсреща.

За свършената работа предлага 5% от цялата сума от 50 млн. долара и други 20% от всяка възвърната инвестиция. Изрежда и в какви области има интерес да се инвестира – основно в недвижими имоти, но и всяко друго бизнеспредложение от моя страна е добре дошло. Иска да развие бизнеса си в Азия, Африка, Европа, Сев. Америка, Австралия, само Антарктида беше пропуснал.

След това г-н Суле Ламидо предупреждава, че не може да напуска страната защото е под „политическо наблюдение“. Всяко негово пътуване трябва да бъде одобрено от правителството и в момента работи по въпроса. Затова ще уреди как с негов представител или финансов експерт да се срещнем и да имаме лична среща преди сумата да бъде трасферирана. Уточнява още, че парите се съхраняват кеш в лична подсигурена каса извън Нигерия.

„Искам вашата стопроцентова почтеност, конфиденциалност и сътрудничество във връзка с тази сделка“, уверява г-н Ламидо.

А накрая добавя да съм спокоен, че всичко в тази сделка ще бъде законно.

Развълнуван, поисках видео разговор с г-н Ламидо. Той престава да пише. Явно безплатният му интернет беше свършил...

Кой е истинският Суле Ламидо?

Суле Ламидо служи като външен министър на Нигерия в периода 1999 - 2003 г. и като губернатор на щата Джигава между 2007 и 2015 г. Роден е в Бамайна, Джигава на 30 август 1948 г. Получава образование за железопътен инженер в престижен университет.

Той е един от основателите на лявата Народна изкупителна партия (People's Redemption Party) по времето на Втората нигерийска република (1979 - 1983 г.), както и на Социалната прогресивна партия през 90-те години на миналия век.

След края на военната диктатура на Сани Абача през 1998 г. са насрочени избори за 1999 г. Тогава Ламидо се присъединява към новосъздадената дясноцентристка и консервативна Народната демократична партия (НДП), която остава най-голямата политическа сила в Нигерия до 2015 г.

Представители на НДП печелят мнозинството от 36-те щати на Нигерия, но Ламидо губи надпреварата за губернатор в родната си Джигава. Затова пък новоизбраният президент от НДП Олусегун Обасанджо го назначава за външен министър на Нигерия в периода 1999 - 2003 г.

През април 2007 г. печели изборите за губернатор на Джигава, като е преизбран през 2011 г.

През 2015 г. срещу Ламидо и синовете му са повдигнати обвинения за корупционни схеми, които са ощетили Джигава с 1,35 милиарда нигерийски найри (малко над 600 милиона лева).