Европейските лидери отхвърлиха днес това, което определиха като ултиматум на Техеран във връзка с ядрената му програма. Те подчертаха, че се надяват да спасят подписаното през 2015 г. международно споразумение и да избегнат опасността натискът на САЩ да доведе до ескалация на напрежението, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Страните от ЕС заявиха в общо комюнике, че продължават да държат на опазването и цялостното прилагане на ядреното споразумение. То е от съществено значение за неразпространението на ядрени оръжия, от което са заинтересовани всички. Въпреки че отхвърлиха иранските заплахи, европейските лидери потвърдиха, че са поели твърд ангажимент за "отменяне на санкциите в полза на иранския народ" и изразиха съжаление за решението на САЩ да наложат отново ограничения.

Вчера Вашингтон засили още повече икономическите санкции срещу Иран, добавяйки стоманата, желязото, медта и алуминия към секторите, на които бяха наложени наказателни мерки, припомня АФП.

"Трябва да работим, за да убедим едните и другите, както и Иран, да останат част от ядреното споразумение", подчерта френският президент Еманюел Макрон при пристигането си в Сибиу. Не трябва да се поддаваме на напрежението и да се стига до ескалация, а да бдим над колективната си сигурност, добави той.

Има опасност иранското досие да засенчи останалите дебати, които европейците ще водят в румънския град. Ръководителите на 27-те страни планираха да покажат единство на тази среща на върха, посветена на бъдещето на Европа след Брекзита. Очакваше се и да започнат обсъждания за ключовите постове в европейските институции. Те се срещнаха без британската премиерка Тереза Мей и се договориха да избягват темата за Брекзит, като вместо това наблегнат на стратегическите планове за следващите пет години.