"Арсенал" и "Челси" ще играят на финала в Лига Европа. Така и във втория по сила евротурнир за отличието ще спорят английски отбори, при това лондонски - на 29 май в Баку. На финала в Шампионската лига са "Ливърпул" и "Тотнъм".

Това се случва за първи път в историята.

"Артилеристите" се справиха с "Валенсия" без особени проблеми, но "Челси" надделя над "Айнтрахт" (Франкфурт) с дузпи на "Стамфорд Бридж" след два пъти по 1:1.

Тимът от Северен Лондон спечели с 4:2 на испанска земя след 3:1 у дома.

Гамейро изведе "прилепите" напред в 11-ата минута и даде заявка за интересен реванш. В този момент "Валенсия" се нуждаеше от още един гол, за да елиминира "топчиите". Не за дълго. Обамеянг изравни още в 17-ата.

"Залпове" имаше и в началото на второто полувреме. Александър Лаказет бе точен в 50-ата минута, в 58-ата Гамейро изравни, но "Арсенал" имаше още какво да каже.

Обамеянг е в средата.

По-точно Обамеянг, който оформи хеттрик с подадения в 69-ата и 88-ата. Така треньорът Унай Емери, който три пъти спечели турнира със "Севиля", може да го стори и с "артилеристите". Ако те ликуват в Баку, ще играят от лятото в Шампионската лига - от Висшата лига вече не могат да си спечелят това право.

Другият полуфинал между "Челси" и "Айнтрахт" (Франкфурт) отиде в продължения след 1:1 в реванша на британска земя. Такъв беше резултатът и на германска.

Лофтъс-Чийк откри в 28-ата минута, а в 49-ата Лука Йович изравни. "Сините" имаха инициативата и създадоха повече положения.

В продълженията обаче два пъти чистеха топката от голлинията, а техен гол правилно не беше зачетен заради нарушение. Силно представяне от страна на "Айнтрахт".

При дузпите:

Себастиен Алер ("Айнтрахт") - гол, 1:0 

Рос Баркли ("Челси") - гол, 1:1

Лука Йович ("Айнтрахт") - гол, 2:1

Сесар Аспиликуета ("Челси") - пропуск, 2:1, вратарят Кевин Трап уцели ъгъла и изби

Йонатан де Гузман ("Айнтрахт") - гол, 3:1

Жоржиньо ("Челси") - гол, 3:2

Хинтерегер ("Айнтрахт") - пропуск, 3:2, Кепа Арисабалага остана на място и спаси

Давид Луис ("Челси") - гол, 3:3

Пасиенсиа ("Айнтрахт") - пропуск, 3:3, вратарят на "сините" хвана посоката и отново спаси

Еден Азар ("Челси") - гол, 3:4, "Челси" е на финал