Компанията за резервиране на превоз чрез платформа Убeр (Uber) излиза днес на Нюйоркската фондова борса с цена от 45 долара на акция, съобщи в. "Уолстрий джърнъл".

При първичното публично предлагане (ППП) компанията планира да продаде 180 милиона акции и да привлече около 8,1 милиарда долара свежи пари, постигайки пазарна капитализация от 82,4 млрд. долара. Това обаче е значително под прогнозите.

Вестникът отбелязва, че по-рано се очакваше цената на акция на компанията да бъде между 44 и 50 долара, а капитализацията й да достигне 90-100 млрд. долара.

Убeр се готви да осъществи днес един от най-внушителните дебюти на борсата в историята, но проявява предпазливост, отрезвена от трудностите, с които се сблъска нейния конкурент - компания Лифт (Lyft), отбелязва Франс прес.

Световният лидер сред платформите за наемане на лични автомобили с шофьор понижи амбициите след борсовите неволи на основния си съперник в САЩ - Лифт излезе на борсата в края на март при цена от 72 долара на акция, а при закриването на търговията вчера стигна до 55,18 долара на акция, което представлява спад от 23 процента.