Аржентинските власти съобщиха, че депутатът Ектор Оливарес е бил прострелян вчера близо до сградата на Националния конгрес на Аржентина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ектор Оливарес е представител в долната камара на парламента от провинция Ла Риоха. Оливарес и негов помощник са били простреляни около 07:00 ч. местно време. Помощникът на Оливарес е починал. Депутатът е откаран в болница.

Аржентинската информационна агенция Телам съобщи, че убитият помощник на Оливарес се казва Марсело Ядон. Според Телам двамата мъже, които са приятели от младежките си години и живеят в общ апартамент в Буенос Айрес, са били простреляни най-малко шест пъти. 

Аржентински медии първоначално съобщиха, че Оливарес и Ядон са простреляни от движещ се автомобил, но впоследствие в разпространен от министъра на сигурността Патрисия Булрич видеоклип на стрелбата стана ясно, че по двамата мъже е стреляно от паркиран автомобил. 

Аржентинският президент Маурисио Макри поднесе съболезнованията си на семейството на Ядон и заяви, че лекарите се опитват да спасят живота на Оливарес.

"Атаката ни разстрои. Молим се за живота на Ектор. Ще направим всичко, за да разберем какво се е случило и кой е виновен", каза Макри.

"Минаваме през един много тъжен и труден момент, тъй като това (стрелбата) потвърждава присъствието на мафиотски групировки в страната ни", каза министърката на сигурността Булрич. Тя подчерта, че според властите основната мишена на стрелбата е бил Марсело Ядон, тъй като след като той е бил убит, стрелците са имали възможност да убият и Оливарес, но са решили да не го направят.

Министърката съобщи, че властите са намерили колата, от която е стреляно по Оливарес и Ядон, и че са установили самоличността на заподозрените, но отказа да разкрие допълнителни детайли за тях преди да бъдат заловени.

Атаките срещу политици в Аржентина са нещо необичайно, отбелязва Асошиейтед прес.