Пореден протест на лекарите и сестрите в единствената специализирана детска болница в държавата днес затвори натоварен столичен булевард - за около час. Недоволството бе подкрепено и от родители.

Причината - въпреки че след първите демонстрации се води дискусия за отпадане на лимитите на НЗОК за прием на малки пациенти и въпреки обещанието, че до две години щяло да има нова национална детска болница, трите основни искания на педиатрите все още са без отговор, съобщи един от тях пред бТВ преди протеста:

"От няколко дни в НЗОК има дискусия относно отпадането на ограниченията за приема на болни в нашите клиники. Но и по трите наши основни искания все още не са започнали дискусии. Искането за национален специален статут на болницата с оглед едно по-добро финансиране - отпадането на лимитите в детското здравеопазване и финансовите ограничения, които имаме всеки месец. И разбира се дискусия относно възнагражденията на служителите в болницата."

Дискусията за отпадане на лимитите и промени в клиничните пътеки тръгна преди дни след среща на премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на Българския лекарски съюз. Обещанието след срещата бе в следващите седмици да се излезе с конкретни решения - по принцип, не само за педиатрията, макар причината за срещата да бяха именно текущите протести.

Според медиците обаче, ако не се изпълнят исканията им сега, те няма да могат да продължат да се грижат адекватно за болните деца. Ограниченията във финансирането от НЗОК и лимитите за прием на пациенти водят до това, че за да излязат сметките на лечебното заведение трябва да се реже или от диагностика и лечение, или от възнагражденията. Лекарите увериха, че не си позволяват да правят първото. Няма обаче как да не се трупат дългове, щом лимити има, но няма как да бъдат връщани малки пациенти.

Медиците са готови, ако ситуацията не се промени спешно, просто да напуснат - което на практика ще остави болните деца без грижа. Няма и как да се чака две години за евентуалния строеж на национална детска болница.

Специализираната детска болница в София в момента има и хронична липса на кадри - заради ниското заплащане, което обаче няма как да се промени при функциониращите финансови правила и неизбежното трупане на дълг.

Например има едва седем сестри - наполовина от нужния брой за покриване на дежурства и график, като повечето са в пенсионна възраст.

Отделението по хемодиализа за деца е единствено в страната.

В него лимити за прием няма, но няма и персонал. Има само три сестри, в предпенсионна възраст.

"Ние сме работили и ще работим, защото сме стари пушки и парите не са основното нещо, на мен най-болно ми е, че този център няма да работи и тези деца не знам къде ще се диализират", заяви при предишния протест доц. Полина Митева, началник на отделение по диализа.

Историята с новата детска болница

Последното решение е, че бъдещата национална детска болница ще е на територията на УМБАЛ "Александровска", където има стар, недовършен строеж. Дотук се стигна, след като първоначално Министерството на здравеопазването искаше да превърне в специализирано лечебно заведение за деца настоящата болница “Лозенец” (по-известна като правителствената болница), практически закривайки я. Тази идея обаче също предизвика протести - защото “Лозенец” е университетска болница и в нея се обучават студентите по медицина в Софийския университет.

Заради броженията в крайна сметка се реши “Лозенец”, да бъде запазена, но вече да не е под шапката на Министерския съвет, а на Софийския университет. 

Така се стина до опцията за съживяване на замразения строеж в двора на "Александровска" - реконструкцията се струва около 20 млн. лв. По думите на министър Ананиев, когато даде обещание за новото национално детско лечебно заведение, то трябва да е готово до средата на 2020 г. Имало проект и в началото на лятото т.г. може да бъде обявена обществена поръчка за строителство.