Районната прокуратура в Стара Загора наблюдава образувано досъдебно производство за извършено престъпление против спорта, съобщават от държавното обвинение. Става въпрос за футболния клуб "Верея" (Стара Загора). Тимът бе изваден от Първа лига преди няколко дни заради поредица от нагласени мачове или "черно тото", както е известна тази практика в България. Решението бе на дисциплинарната комисия на БФС по сигнали от УЕФА и по препоръка на комисията "Етика и феърплей". Именно футболният съюз сезира държавното обвинение.

Става ясно, че наказателното преследване е образувано по сигнал, изпратен след проверка на ГД "Национална полиция". На правен език той касае следното:

"... Че в началото на месец декември 2018 г. в гр. Стара Загора е била предложена на другиго облага, която не му се следва, за да повлияе на резултата на спортно състезание - футболен мач на ППФЛ  ФК "Верея" - Стара Загора с ПФК "ЦСКА" - София, администриран от спортна организация - Български футболен съюз (БФС) - престъпление по чл. 307в, ал.1 от Наказателния кодекс."

Т.е. - предложена е облага на някой, който може "да повлияе на резултта на спортно състезание". Това, естествено, могат да бъдат както футболисти, така и (или) съдии.

Разследването е възложено на областната полиция в Стара Загора, като е определен двумесечен срок за провеждането му, допълват от прокуратурата. Справка сочи, че въпросният член от НК предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева.

"Верея" бе на последно място в елита и водеше битка за оцеляване. Твърди се, че няма да получи лиценз за професионалния футбол заради необезпечени дългове. Ако това стане, директно ще отиде не във Втора лига, а във "В" група. В началото на годината тимът отнесе нищожна глоба от БФС заради сигнали от УЕФА за нагласени двубои. 

Вчера пък част от ръководството на "Верея" даде пресконференция - първа след вторник, когато дисциплинарната комисия на БФС незабавно извади клуба от футболния ни елит.

Президентът на Християн Първанов заяви, че клубът разглежда възможността да обжалва наказанието. Според правилниците на БФС обаче решенията на ДК не подлежат на обжалване. Клубът би могъл да заведе дело в България или да отнесе случая до Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана. Шансовете за успех обаче са нищожни. 

Първанов отрече "Верея" да се финансира от китайци и източноевропейци, каквато връзка направи БФС за взетото решение. Въпросните били "свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани на бившата ОНД, разследвани за манипулиране на футболни срещи на местно ниво".