Умните мъже са по-плодовити и имат повече деца, твърдят шведски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Причината е, че по-високият интелект привлича жените, а и води до по-високо обществено положение и богатство, които са допълнителен плюс.
Резултатите от изследването оборват разпространеното схващане, че големите семейства са запазени за хората, които не са благословени с голям интелект.
Учените от Стокхолмския университет са работили с база данни с резултати от тестове за интелигентност на всички швейцарски донаборници, родени от 1951 г. до 1967 г. Направили са ги повече от 779 000 мъже. След това специалистите проследили кой с колко деца се сдобил.

Мъжете с най-нисък коефициент на интелигентност имали най-малко деца. Учените са контролирали фактори като образование и семейна среда. Въздействието на средата например е оценено с броя деца, които имат братята. 
Макар и разликата да е по-малка от процент на национално ниво, тя означава хиляди деца повече, родени на интелигентни бащи, и хиляди по-малко за не толкова умните. 
Едно от възможните обяснения на резултатите е, че ниският интелект е свързан с по-лошо здравословно състояние през детството. От него следва и по-малък брой деца, пише БТА.