„Следващият европарламент ще бъде ключов от гледна точка на посоката, по която ще тръгне Европа – към разпад или към единство. Ние искаме да бъдем част от този дебат, в интерес на българските граждани”.

Така Радан Кънев, водач на евролистата на "Демократична България" (с №13 и преференция 101 в бюлетината), обясни защо изборите за ЕП на 26 май са от изключителна важност. Той участва в предизборен дебат по Нова тв. Негови опоненти бяха представители на ВМРО и „Коалиция за България“.

„Истината е, че Европа трябва да продължи по своя път на обединение и това е особено важно за нас, хората в Европа. Да, Европа има своите слаби страни и има нужда от реформа. Но тази реформа трябва да върви към повече демократичност, повече възможности за отделния гражданин на Европа и към по-силен Европейски парламент", каза Кънев и добави, че европейският депутат е легитимно и демократично избран политик, който защитава интереса на избирателите си, но и на всички български и европейски граждани. 

Именно каузата за Силна Европа ще защитава Радан Кънев в следващия Европейски парламент. По думите му доходите на българските граждани могат да се повишат с помощта на ЕС, но когато на парите от европейските фондове не се гледа като плячка от грабеж, а като на инструмент за инвестиции. 

„Целта на еврофондовете е да се намаляват дисбалансите между регионите в Европа. Но това не се случва, защото няма регионални програми. Няма елементарна базова децентрализация на процеса. Всичко минава там, където е благословията на централната власт.“, каза водачът на "Демократична България".

И призова да се обърне внимание на истинските проблеми и техните решения, давайки примери. България е усвоила едва 1% от парите за подобряване на качеството на въздуха, защото те се крадат значително по-трудно. Но пък от програмите, свързани с свързани с отпадъците, традиционен бизнес на ДПС за запълване на партийната им каса, са усвоени повече от 20%. 

След което продължи:

„Чухме в дебат преди нас, че Франция при петорен разход има по-ниска цена на тока, подобна е ситуацията в Италия и Германия. Същото е и с газа, това се случва заради монополите, липсата на законност и липса на единен европейски пазар. Репликират ме често за пакета "Макрон" и дали сме защитили българския интерес. Не е възможно да бъде избегнато неравенството, ако българските работодатели плащат по-ниски осигуровки на служителите си, които в последствие ще се отразят на сумата при тяхното пенсиониране. Ако това е Европа на нациите, аз няма да я подкрепя, ще подкрепя силна Европа, в която България има изпреварващо развитие и силно участие в европейските процеси.“

Правосъдието, сигурността и единният енергиен пазар са в основата на Силна и обединена Европа и те ще са приоритет в работа на Радан Кънев в Европейския парламент. По темата с миграцията пък заяви:

„В следващия Европейски парламент непременно ще има отмяна или със сигурност промяна в основния принцип на Дъблинския регламент. Нещо, което г-н Борисов обяви за национален приоритет и нищо не направи. Дъблинският регламент по същество просто заточва бежанците, интернира ги в пограничните държави и затова той се поддържа най-вече от крайните националисти в Европа. А това, за което ще се боря, са хората, които имат право на убежище, истинските бежанци, да бъдат приети в Европа“.

Кънев направи разграничение между тези хора и т.нар. икономически мигранти и обясни, че темата с икономическата миграция е въпрос на националното законодателство. 

„Европа не е враг, от който се браним, Eвропа не е и партньор. Европа сме ние. България е Европа. Трябва да има повече Европа в България със сигурност, но и България може да допринесе много повече в Европа. Ако преодолеем комплексите, ако не се държим като враг, ако не мислим за себе си като периферия, често пъти поради незнание на чужди езици, България може да е много силна в Европа. България не е малка държава и може да реализира и законност и правосъдие в силна Европа“, каза в заключение водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ