Украйна поиска от Международния трибунал по морско право (МТМП) незабавното освобождаване на 24 украински моряци, задържани от Русия след инцидента в Керченския пролив, и обвини Москва, че нарушава международното право, предаде Франс прес.

"Всеки допълнителен ден задържане утежнява съдебния спор между двете страни, заяви пред МТМП заместник-министърката на външните работи на Украйна Олена Зеркал. - Тя определи "поведението на Русия (като) тежко нарушение на международното право".

Украинският президент Петро Порошенко сезира МТМП в средата на миналия месец, за да поиска незабавното връщане на три военни кораба, които бяха задържани от руските въоръжени сили през ноември по обвинения в незаконно пресичане на руската граница.

Инцидентът стана близо до Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море. Районът е от голямо значение както за Русия, така и за Украйна, отбелязва Франс прес.

Ройтерс припомня, че след инцидента САЩ и ЕС наложиха санкции на представители на руските власти. 

Според украинската заместник-външна министърка МТМП трябва да разпореди незабавното освобождаване на 24-те моряци, задържани от шест месеца. Украинската делегация заяви, че не им се позволяват срещи с техните семейства.

Според Киев моряците трябва да бъдат освободени, без да се чака резултатът от друг иск, подаден от Украйна срещу Русия пред Арбитражния съд в Хага, за да се гарантира достъпът на украинската страна до морето в близост до Кримския полуостров.

Русия от своя страна отказа да участва в заседанието на МТМП, като заяви, че базираният в Хамбург съд не е компетентен да взема становище по конфликт, който според нея има военен характер. "Украйна действа недобросъвестно и се опитва да използва резултата от своите незаконни действия за вътрешнополитически цели", каза в средата на миналия месец руското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Очаква се МТМП да вземе решение по случая преди края на този месец, отбелязва Ройтерс.