Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), към който принадлежи Движението за права и свободи (ДПС), отказа днес да коментира кандидатурата на Делян Пеевски, който е на второ място в листата на ДПС в изборите за Европейски парламент на 26 май.

“Има почти 1000 души, които са в европейските листи на партия АЛДЕ и е невъзможно за нас да следим и да коментираме всеки индивид”, каза пре Клуб Z  Дидрик де Скаатцен, директор на кампанията на АЛДЕ.

“Макар да познавам въпросния кандидат, нека първо да видим дали той ще бъде избран и дали наистина ще заеме мястото си в Европейския парламент”, добави той. “След това АЛДЕ ще бъде в положение да откликне на въпроси за нашите членове в Европейския парламент”.

Либералите са сред най-пламенните защитници на демокрацията, свободата на медиите и противници на корупцията и олигархията в Европейския парламент.

Те също се изказват остро срещу зависимостите на държави членки от Русия и нейната хибридна война срещу ЕС.

 
Клуб Z напомни на предизборния щаб на АЛДЕ оценката в последния годишен доклад на “Репортери без граници” за ролята на Пеевски у нас:

“Корупцията, тайните споразумения между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България. Най-прословутото въплъщение на това ненормално положение е Делян Пеевски, който видно притежава два вестника (“Телеграф” и “Монитор”), но има също телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голям дял от разпространението на печатните медии”.

На предишните европейски избори, през май 2014 г., Пеевски спечели депутатско място, но сам се отказа от него. И тогава АЛДЕ до последно отказваше да коментира кандидатурата му.

През ноември същата година лидерът на политическата група на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Вехофстадт критикува българското правителство, защото включва националисти, но не каза нищо за тогавашното белгийско, което също включваше фламандски националисти. Тогава той обясни, че докато в България националистите създавали проблем, в Белгия те не правели това.