Въпреки че Доналд Тръмп не изключи възможността за военна конфронтация с Иран, Техеран се съмнява в готовността на Вашингтон за подобни действия, предаде Ройтерс.

"Няма да се провеждат разговори с американците и американците няма да посмеят да започнат военни действия срещу нас", заяви Ядола Джавани, заместник-ръководител на Революционната гвардия в сферата на политическите работи. "Нашата нация...гледа на Америка като на ненадеждна", допълни той.

Джавани обяви, че страната няма намерение да преговаря със САЩ, предаде Ройтерс. 

Според Вашингтон Иран се превръща в заплаха за страните в Близкия изток и затова изпрати бомбардировачи Б-52 на базата си в Катар.

Хиляди иранци излязоха на улиците на Техеран и на други големи градове в петък, за да изразят подкрепата си за решението на правителството в сряда да се откаже от някои от клаузите по ядреното споразумение от 2015 г. Тогава Иран също предупреди, че ще предприеме още действия, ако останалите страни по договора не защитят страната от американските санкции.

"Америка трябва да знае - санкциите нямат ефект!", скандираха протестиращите, като много от тях носеха плакати с надписи "Долу САЩ".

Тръмп, който миналата година изтегли Вашингтон от ядреното споразумение и наложи санкции срещу Техеран, многократно е изразявал готовност да преговаря с лидерите на държавата без да среща одобрение от другата страна. Призивът му в четвъртък отново удари на камък.

Посланикът на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи обясни, че Техеран няма как да вярва на Тръмп, тъй като вече е нарушил веднъж споразумението.

"Изведнъж той реши да напусне масата за преговори...каква е гаранцията, че няма да го направи отново?", попита Раванчи в интервю пред американска телевизия.

Дипломатът определи американските обвинения, че Иран е заплаха, за "фалшиви" и добави, че те "са създавани от същите хора, които преди инвазията на САЩ в Ирак, правиха същото нещо".

Репортери попитаха Тръмп дали има опасност от военна конфронтация между Техеран и позиционираните в региона американски войски.

"Предполагам, че винаги може да кажете това, нали? Не искам да казвам не, но да се надяваме, че няма да се случи. Ние разполагаме с един от най-мощните кораби в света, който е в готовност и не желаем да правим нищо", заяви той.