Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), няма нищо общо с хартиения документ, който той е подал.

Това става ясно, след като вестник "Сега" е изискал и получил от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна. Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия, посочва вестникът.

Днес от редакцията публикуваха двете декларации.

На хартия.

Скандалът тръгна от "Биволъ", който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Кооперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви. В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година. Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

Електронно.

От земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на антикорупционната комисия. От антикорупционната комисия са отказали коментар за вестника. Но пък днес решиха да излязат такъв. И от него излиза, че данните не са отразени в публичната декларация по искане на самия Порожанов.

"Румен Порожанов, в подадената от него декларация, е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Декларирал е пред Комисията, и че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице, в съответствие с разпоредбата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ", се посочва в прессъобщение на комисията.
 

 Оттам заявяват също така, че са направили проверка на земеделския министът и са открили... несъответствие:

Публикуваната на интернет портала на Комисията информация напълно съответства на подадената от него декларация, тъй като на страница 2-ра задълженото лице изрично декларира, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана. 

Комисията, на основание чл. 43, ал. 1 от ЗПКОНПИ, е извършила проверка на всички декларирани данни и обстоятелства от Румен Андонов Порожанов, включително и за лицето за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала.  

Проверката е приключила с доклад за несъответствие."

Какво следва от това "несъответствие" - от антикорупционния орган не посочват.