Франция не иска "повтарящи се удължавания" на срока за Брекзит и настоява Великобритания "да има решение преди 31 октомври", заяви днес съветник в Елисейския дворец, цитиран от Франс прес.

"Британците ще участват в изборите за Европейски парламент, това е странно и е под въпрос, но е трудно да се повярва, че процесът ще приключи преди 23 май. Изборите за Европейски парламент може да станат политически шок, който да доведе до споразумение между отделните партии преди 30 юни. Но ако ситуацията не се изясни на 31 октомври, когато ще се сформира (новата) Европейска комисия, няма да правим поредица от срещи на високо равнище за Брекзит", каза съветникът в Елийския дворец пред журналисти.

Той изрази надежда, че изборите за Европейски парламент ще разтърсят политическите партии във Великобритания и ще помогнат за постигането на сделка за напускането на ЕС, предаде Ройтерс.
Миналия месец Франция настоя за кратко удължаване на преговорите по Брекзит, за разлика от желанието на Германия да се даде по-дълъг период, изтъквайки, че натискът върху Великобритания трябва да се запази. В крайна сметка европейските лидери се договориха за шестмесечно удължаване, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не трябва да бъдем въвлечени в повтарящи се удължавания, това е сигурно", каза съветникът във френското президентство. "Посланието ни е ясно: решението трябва да бъде намерено до 31 октомври".

Ако Великобритания проведе европейски избори, тя ще излъчи 73-ма евродепутати, които ще заемат местата си в Страсбург до момента, в който страната им се оттегли от ЕС - със или без споразумение. Британското правителство ще бъде длъжно и да номинира еврокомисар, който ще има място и длъжност в следващия Колегиум на комисарите за същия срок. 

Правителствата номинират следващия председател Комисията и шефовете на останалите европейски институции (Парламент, Европейски съвет, дипломатическа служба) взависимост от съотношението на силите в следващия Европейски парламент. То може да бъде различно със и без британското участие. Решенията за тези номинации се вземат на срещи на върха на ЕС.

Според Лисабонския договор излизането на държава членка от ЕС може да бъде отлагано до две години.