Развръзката на поредния вълнуващ сезон във Висшата лига на Англия е в неделя, но най-силното клубно първенство в света вече остави отпечатък в европейските клубни турнири. Не просто знак, а рекорд. Научили сте още нощес - за първи път в историята и четирите отбора на финалите са от една страна.

На 29 май (сряда) "Арсенал" и "Челси" излизат един срещу друг за трофея в Лига Европа в Баку, а на 1 юни (събота) "Ливърпул" и "Тотнъм" ще си оспорват шампионската купа в Мадрид. Още едно постижение - никога досега един град не е излъчвал трима финалисти. Единствено "Ливърпул" разваля седянката на лондончани.

Германия, Италия и Испания няколко пъти се доближиха до това постижение. Ето ви няколко примера от историята - не всичките.

През 1980 г. на финал за Купата на УЕФА съперници са "Айнтрахт" (Франкфурт) и "Борусия" (Мьонхенгладбах), а "Хамбургер" губи от "Нотингам Форест" в турнира за КЕШ. Тази препратка не е от най-обективните, тъй като тогава имаше три турнира - с вече несъществувация за КНК. По-долу ще видите и други подобни примери.

Италианските отбори дълго доминираха из Стария континент.

През 1990 г. "Ювентус" надделява срещу "Фиорентина" за Купата на УЕФА, а "Милан" печели КЕШ срещу "Бенфика".

Осем години по-късно Юве не успява да спре "Реал" (Мадрид) в шампионската надпревара. А "Интер" разбива "Лацио" във втория по сила и значимост турнир.

Идва ред на испанска доминация - както на национално ниво (едва световна и две европейски титли), така и на клубно. 

През 2014 г. "Реал" побеждава драматично "Атлетико" в Лисабон след продължения и вдига Десетата. "Севиля" пък взема връх над "Бенфика" в Лига Европа. Една от трите поредни купи на андалусийците (и още 2 няколко години по-рано). А след 24 месеца същите отличия попадат отново в музеите на "Сантяго Бернабеу" и "Рамон Санчес Писхуан".

В този тригодишен период друга страна не може да вземе ръка от испанците в купите. Това става и през миналата година, когато те заминават за Мадрид. "Реал" записва пореден триумф в Шампионската лига, а "Атлетико" - в Лига Европа. Сега това може да се случи отново за един град, стига "Тотнъм" да прекърши "Ливърпул".

Както се вижда, клубните купи често отиват в една държава. Любопитно е, че през 1984 г. "Тотнъм" ликува в Купата на УЕФА (успех с дузпи срещу "Андерлехт"), а "Ливърпул" покорява Рим, побеждавайки местните "вълци" с дузпи. През 1981 г., когато имаше приказка, че е по-трудно да станеш шампион на Англия, отколкото да вземеш КЕШ, първенец на този турнир е "Астън Вила", а "Ипсуич" - за Купата на УЕФА.

Сега Англия отново диктува модата - пък макар и с доста различни националности в клубовете (собственици, шефове, треньори и играчи). Колко дълго ще продължи това?