Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) продължава да пропада в прогнозите за изборите за Европейски парламент на 23-26 май, а с това изтъняват и шансовете тя да възпроизведе “голямата коалиция” със социалистите и демократите (С и Д) от предишните мандати.

Дали този традиционен проевропейски блок ще бъде запазен на фона на набъбващото националистическо дясно, или ще се роди ляво-либерален блок, ще зависи най-вече от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), които запазват подобрената си позиция от предишните прогнози.

Според обобщението в петък на националните сондажи в платформата Poll of Polls, която използва “Политико”, ЕНП имаше между 169 и 171 места (221 след формирането на групите в началото на изтеклия мандат). С и Д имаха 152 места (191 в началото на изтеклия мандат).

При парламент с британско участие (751 места) обикновеното мнозинство е от минимум 376 депутати, а при парламент без британско участие (705 места) - 353 депутати. Цитираната прогноза дава на ЕНП и С и Д заедно 323 депутати. Те се нуждаят от поне още една партия за сформиране на голяма проевропейска коалиция. Най-вероятният кандидат за тази роля изглежда АЛДЕ, който от началото на миналия декември досега се движи между 91 и 98 места в следващия Европейски парламент.

Като се има предвид, че от това политическо семейство са и една трета от сегашните държавни и правителствени ръководители в ЕС, изглежда все по-вероятно либералите да бъдат ключовите балансьори и големи печеливши при следващото разпределение на най-високите постове в ЕС - председателите на Комисията, Парламента и Европейския съвет и шефа на европейската дипломатическа служба.

Инкасирайки пасиви от кризите на Европа през изминалите два мандата, ЕНП показва ясна низходяща тенденция през последната година - миналия юни сондажите й даваха 181 места. С и Д се възстановяват до нивото си от малко над 150 места миналия юни, след като през януари паднаха до 125 места в прогнозите.

Слабостта на двете големи партии дава на либералите избор. Те могат да станат незаменима опора на досегашното традиционно проевропейско мнозинство, или на евентуална ляво-либерална коалиция, която засега изглежда възможна само математически - С и Д (152) + АЛДЕ (95) + Зелените (55) + Обединената европейска левица / Северната зелена лига (50) = 352.

Докато такава конфигурация изглежда съвсем близо до достатъчното за парламент от 705 евродепутати, тя се нуждае от още минимум 24 места в парламент от 751 депутати. И в двата случая те биха могли да дойдат от 72 избраници на нови и необвързани партии в прогнозата или евентуално от италианското левичарско анти-елитистко “Движение 5 звезди”, на което тя дава 22 места.

Либералите могат да натежат още, ако унгарският министър-председател Виктор Орбан изведе, както се заканва, партията си ФИДЕС от ЕНП, където членството й е замразено.

Орбан флиртува с Китай и Русия, среща се с крайнодесния италиански вицепремиер Матео Салвини и с австрийския му колега от същия политически цвят Ханс-Кристиан Щрахе, не спира словесните си атаки срещу Брюксел. Без ФИДЕС ЕНП губи още 15 депутати и слиза на 156 места, т.е. почти наравно със С и Д. Левицата може да се окаже подсилена от британските лейбъристи, които сега са първата политическа сила на Острова, ако там се проведат избори за ЕП.

В каква посока ще тръгне АЛДЕ е вероятно да зависи най-много от френската президентска партия La République en marche, чиято национална делегация се очертава да бъде най-голяма сред либералите (21 места). Това означава, че водещите кандидати за председател на Европейската комисия, германският християндемократ Манфред Вебер и холандският социалдемократ Франс Тимерманс (първи зам.-председател на сегашната Комисия) ще ухажват либералите  и Макрон с обещания за политики и за властови позиции.

И в двата възможни блока обаче би имало сериозни вътрешни идеологически различия, особено в области като икономика, евро, външна политика. Единствените области на най-широк консенсус засега изглеждат сигурността и отбраната на фона на фактори като миграцията, международния тероризъм, Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Друг сплотяващ фактор за проевропейските сили изглежда възходът на евроскептичните и крайнодесните групи. Италианският вицепремиер Матео Салвини и лидерката на френския Национален сбор Марин Льо Пен са на път да сформират група с безпрецедентен за политическото им семейство размер - 71 евродепутати. По-умерените евроскептици от Европейските консерватори и реформисти могат да се надяват на 63 места. Британски евроизбори биха върнали в Европарламента Найджъл Фараж и неговата нова "Партия на Брекзит" заедно с предишната му "Партия за независимост на Обединеното кралство".

Предишно изследване на Европейския съвет за външна политика предвиди, че най-много места (35 на сто) в следващия Европейски парламент биха имали евроскептични, антиевропейски, националистически и консервативни партии - с уговорката, че поради политическите и националните си различия те биха могли да формират само ситуативни мнозинства, но не и стабилен парламентарен блок.