Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е одобрил ново разполагане на ракети "Пейтриът" в Близкия изток - поредната американска реакция на нарастващата според Вашингтон заплаха от Иран, съобщи Ройтерс, като се позова на официален източник. 

Решението за засилване на американската отбрана последва изпращането на самолетоносач и бомбардировачи в Близкия изток с аргумента, че има обезпокоителни признаци за възможна подготовка на атака от Иран.

Американския служител, цитиран от Ройтерс, е отказал да уточни колко батареи "Пейтриът" ще бъдат разположени. Решението за изпращането на ракети в региона ще представлява обрат, тъй като само преди броени месеци Пентагонът изтегли няколко батареи от Близкия изток, отбелязва агенцията.

Според ДПА САЩ изпращат бойния кораб-амфибия "Арлингтън" и батарея зенитни ракети "Пейтриът".

"САЩ не търсят конфликт с Иран, но ние сме готови да защитим американските сили и интереси в региона", се подчертава в съобщение, разпространено вчера.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи непланирано посещение в Багдад в четвъртък, посветено на заплахите срещу американски интереси от Иран, заради което отмени визитата си в Берлин, припомня ДПА. 

Миналата година американски представители определиха изтеглянето на ракетите "Пейтриът" като част от по-широко усилия за адаптиране на глобалното разполагане на военните сили на САЩ, тъй като приоритетни за Пентагона стават военните предизвикателства от Русия и Китай.

Напрежението между Иран и САЩ ескалира рязко през последните седмици. САЩ на практика наредиха на на страните по целия свят да спрат за купуват ирански петрол под заплаха от американски санкции, а миналия месец Вашингтон включи в списъка си на терористични организации иранските Гвардейци на ислямската революция, припомня Ройтерс. 

Американски служители съобщиха за засечени тревожни индикации, че Иран подготвя военен отговор. Според една от разузнавателните информации Иран е разположил ракети на кораби. Анонимен служител заяви, че конкретната засечена ракета може би има способност за изстрелване от малък кораб.

Според служителите освен това нараства и тревога от заплахата от подкрепяните от Иран шиитски милиции в Ирак, които отдавна избягваха всякаква конфронтация с американските войски, споделяйки общата цел да бъде победена "Ислямска държава" - сунитска екстремистка организация. 

В предупреждение тази седмица американската морска администрация (Марад) заяви, че от началото на май има повишена вероятност Иран или негови регионални съюзници да предприемат действия срещу интереси на САЩ или техни партньори.