Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американските компании да произвеждат в страната, а не да внасят от Китай, за да не пострадат от повишаването на митата за китайски стоки, предаде Франс прес.

"Какъв е най-простият начин да бъдат избегнати митата? Като произвеждаме нашите стоки в добрата стара Америка. Толкова е лесно!", написа в Туитър Тръмп.

Вчера по нареждане на президента американските власти повишиха митата върху китайски внос за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. 

Възможно е обаче мярката да засегне щатските компании и потребители повече отколкото китайските производители, отбелязва Франс прес. Неправителствена организация изчисли, че вчерашното повишаване на мита ще увеличи годишните разходи на едно четиричленно американско семейство със 767 долара.

Преди да отпътува за своя голф клуб в щата Вирджиния, Тръмп препостна днес в туитър общо 60 коментара, които подкрепят неговите позиции по редица въпроси, предаде Асошиейтед прес.

"Канонадата" продължи 46 минути. 

Президентът на САЩ поразмишлява над трудните търговски преговори с Китай и се заяде с демократите заради разследването за руска намеса в изборите през 2016 г. в негова полза. Тръмп взе на мушка Джо Байдън, който е смятан за водещия претендент за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 г.